<strong>TRIM FOR ELDRE:</strong> Her viser Jeanne Gildea (81) ved et eldrehjem i Maryland at også eldre kan ha glede av bowling på Wii. Ikke er det fordummende, heller &mdash; snarere tvert imot. Foto: Saul Loeb/AFP/Scanpix
TRIM FOR ELDRE: Her viser Jeanne Gildea (81) ved et eldrehjem i Maryland at også eldre kan ha glede av bowling på Wii. Ikke er det fordummende, heller — snarere tvert imot. Foto: Saul Loeb/AFP/Scanpix Vis mer

Wii over 60

Derfor er det bra for eldre å spille data.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Når jeg blir gammel, har jeg tenkt, kommer jeg nok fortsatt til å spille dataspill. Kanskje ikke de helt nyeste tingene (fortsatt må det være rom for at eldre ikke setter pris på «nymotens ting»), men ganske sikkert langt mer avanserte affærer enn de vi lefler med i dag.

Om jeg en dag ender opp på gamlehjem, ser jeg for meg spillturneringer på tvers av rommene, minnestunder med klassiske spill, og hva enn som måtte være greia innen sosial spilling i 2062 i fellesrommet.

Og ikke tro at dette er noe vi må snike til oss, uten at pleierne ser oss. Nei, tvert imot. For allerede nå kan du på flere eldrehjem se beboerne stimle rundt spillmaskinene - som er der av en grunn.

I utgangspunktet er den umiddelbare årsaken til at Wii-konsoller (og sikkert snart også PlayStation Move og Xbox Kinect) er blitt akseptert på eldrehjem ikke bare at det er moro å spille, men at det også stimulerer til bevegelse og sosial omgang. Dette er noe som det dessverre ofte blir for lite av blant eldre.

Men det ligger noe mer i denne spillingen. Det er nemlig ikke helt tilfeldig at bestemoren din, som har løst kryssord så lenge du kan huske, ennå ikke har begynt å surre.

Fortsatt klør forskerne seg i hodet i jakten på en kur for Alzheimers - ennå er det ingen medisiner som har vist seg effektive når symptomene slår inn for fullt. Det de derimot har fått øynene opp for, er effekten av å stagge sykdommens utvikling før symptomene dukker opp.

Det høres kanskje ut som nok et salgsargument fra Nintendo for å selge enda flere «Brain Training»-spill, men stadig flere forskningsresultater viser at man (i tillegg til godt kosthold, mosjon og medisinering, selvfølgelig) kan holde Alzheimers på en armlengdes avstand ved å holde hjernen i form.

<strong>NORGES BESTE VORSPIEL:</strong> Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG.
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Vis mer

Og det kan meget godt gjøres ved hjelp av nettopp dataspill. Et nytt forskningsprogram, Cognitive Fitness and Innovative Therapies (CFIT), har tatt i bruk nettopp Wii-maskinen som et ledd i å hindre at Alzheimers slår ut i full blomst hos personer som er disponert for sykdommen.

Spillingen bør, ifølge forsker Kenneth S. Kosik ved CFIT, starte så tidlig som i femtiårsalderen for å ha best effekt.

Hvordan blir så framtidas eldrebølge når en hel generasjon med gamlinger har vokst opp med dataspill - og godt mulig spilt det gjennom hele livet?

Vil vi være en nasjon med oppegående pensjonister, som attpåtil har daglig kvalitetstid med barnebarna våre gjennom onlinespill og virtuelle verdener?

Godt mulig. Så får heller de som surrer spille på sine egne servere.

Kilder: Sbcfit.org, Wall Street Journal, Scientific American.

Les også om:

• Mener du at du har det best som singel? Sigrid Bonde Tusvik tror ikke på deg.


• Ja da, David Lynch kommer til Oslo. Men visste du at han egentlig kommer på vegne av verdens største kult?


• Hvis du klarer deg her, klarer du deg over alt. Vi traff fem nordmenn som tok sjansen på New York.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer