Wikipedia avslører teaterets best bevarte hemmelighet

Forteller hvem morderen er.

JUBILEUM: «The Mousetrap» er vist 24000 ganger i London, og har 60-årsjubileum neste år. Agatha Christie skrev 100 kriminalromaner. Foto: AP/SCANPIX
JUBILEUM: «The Mousetrap» er vist 24000 ganger i London, og har 60-årsjubileum neste år. Agatha Christie skrev 100 kriminalromaner. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Publikum har i store skarer fulgt oppfordringen om ikke å røpe teaterets best bevarte hemmelighet.

Derfor har nye publikummere kunnet få den samme opplevelsen og spenningen som de som har sett stykket.

Men nå ligger hemmeligheten åpen for alle. Det er nettleksikonet Wikipedia som i sin omtale (klikk på eget ansvar) av teaterstykket avslører hele plottet og hvem morderen er.

I omtalen heter det i leksikonet at stykket er «kjent for sin overraskende slutt, som man når stykket slutter  ber teaterpublikummet om ikke å avsløre». Men hvis man leser videre, avslører Wikipedia hele plottet uten å advare leseren.
 
Ber Wikipedia advare Hennes fans har bedt leksikonledelsen om å ta bort innførselen om slutten i skuespillet, som er vist 24.000 ganger i Londons West End siden 1952.

Agatha Christie har skrevet 80 kriminalromaner som er oversatt til mer enn 100 språk, og mange av hennes tilhengere ber Wikipedia i det minste om å innføre en  advarsel  om  at nå kommer avsløringen, slik at de som ikke vil vite hvordan det går kan slutte å lese.

Nå har også Agatha Christies familie sluttet seg til tilhengernes bønn til Wikipedia.

Ulik praksis Hva som er Wikipedias politikk når det gjelder slike avsløringer varierer fra land til land. I Frankrike og Italia avslører man ikke morderen, men i den tyske utgaven kommer den uten advarsel.

I den engelskspråklige utgaven er avsløringen der etter at man i 2007 vedtok å fjerne alle advarsler om hva som ville komme.
 
En talsmann for Wikipedia sier det slik: Vår oppgave er å samle inn og fortelle om bemerkelsesverdig kunnskap. Det er jo svært enkelt å unngå å få vite identiteten til morderen. Det er bare å slutte og lese. Å be Wikipedia om ikke å avsløre morderen ville være som å be et bibliotek om å fjerne eksemplarene av boka fra hyllene fordi noen kunne komme til å lese slutten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer