Wilhelm Reich var vill og gal

Pasientene til psykoterapeuten Wilhelm Reich trengte ofte lang tid på å komme seg etter behandlingen hans.

Vaage har skrevet en roman om den omstridte psykoterapeuten som oppholdt seg i Norge fra 1934 til 1939.

- Wilhelm Reich var noen nummer for stor. Noen nummer for desperat. Kanskje hadde Reich klart seg bedre hvis folk hadde våget å kritisere ham mer, sier Vaage.

Hans roman bygger på fakta om Reich og hans omgivelser. Men det er en roman. Det er Vaages fiksjon om Wilhelm Reichs fem år i Norge.

Det å blande fiksjon og fakta medfører ofte en del diskusjoner og kritikk.

- Jeg har lenge ønsket å skrive en fiksjon, en roman om en historisk person. Jeg har villet prøve sjangeren og ønsket å føle på grensene mellom fiksjon og fakta, sier Vaage.

Galskap

- Underveis har jeg tenkt at det er vanskelig, kontroversielt, ja - rett og slett feil. Så har jeg likevel tenkt: Men hvorfor ikke?

Jeg opplever at det bak kritikken av sjangeren ligger en mistillit, en nedvurdering av romanen som sjanger. Man tør ikke stole på romanen.

- Hvorfor nettopp om Wilhelm Reich?

- Ønsket om å skrive om en historisk person har alltid vært knyttet til Wilhelm Reich.

Hans person favner så mye viktig, en viktig periode. Han var jøde, flyktning, del av den psykoanalytiske bevegelsen, kommunist, reiste diagonalt gjennom Europa og endte, som så mange andre, opp i USA. Wilhelm Reich var et menneske med en totalvisjon.

- I din roman får jeg et inntrykk av Reich som en ganske gal person. Likevel hadde han en enorm tiltrekningskraft på folk?

- Reichs galskap begynte nok ganske tidlig. Jeg har snakket med folk som kjente ham, og de har fortalt at han hadde en vill kraft. Han var aggressiv, urimelig, grusom. Samtidig var han mild, vennlig og utadvendt. Han var et usedvanlig menneske. En av Reichs pasienter fortalte Reich ved første møte at han hadde hørt at han var gal. Reich svarte med å ta et gevær ned fra veggen, rettet det mot pasienten og sa: «Do you think I'm crazy?»

Nesten ødelagt

- Forholdet mellom Reich og Sigurd Hoel blir framstilt som intenst og forferdelig vanskelig i din skildring.

- Reich var så motsetningsfull, så allsidig. Han var for mange en god terapeut, men han kunne også nesten knuse mennesker.

Mange pasienter brukte lang tid på å bygge seg opp igjen etter å ha vært hos Reich. Sigurd Hoel gikk i terapi hos Reich, i tillegg var de venner, men Hoel holdt nesten på å bli ødelagt av Reich. Noen hevder at også Reich ble ødelagt av den sterke motstanden han fikk i Norge.

Annen planet

- Men i Tyskland var vel motstanden enda sterkere. De utviste ham jo?

- Ja, men i Norge var Reich i et fremmed land. Han var på en annen planet. Ensomheten i Oslo var iskald. Et menneske med problemer i utgangspunktet vil selvsagt få det tøffere under slike forhold.

- Hvor nært opptil den virkelige Reich tror du din fiksjonsfigur er?

- Jeg håper min fiksjonsfigur er nær den virkelige Reich, sier Vaage.

- Det har blitt sagt at Reich hadde sine beste år i Oslo. Min skildring viser noe annet. Dette er et nytt bilde. Det er Lars Amund Vaages bilde.

- Liker du

din Wilhelm Reich?

- Jeg har sympati med ham, jeg har medfølelse med ham, jeg beundrer ham. Han var en heroisk person. Men liker jeg ham? Det er vanskelig å si.

Vaage ser nesten skyldtynget ut.

- Jeg godtar Reich som romanperson. På godt og vondt.