TORP: Flykabin hos RyanAir.     Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TORP: Flykabin hos RyanAir. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Wilkinson på ville veier

SU-leder Nicholas Wilkinson er på ville veier når han påstår at FpUs omtale av flyselskapet Ryanair er en støtteerklæring for utnyttelse av mennesker.

Meninger

I steden for å se seg blind på fagforeningsretorikk burde Wilkinson åpne øynene og se det store bildet.

Det er ingen tvil om at Ryanair er et selskap som både er elsket og hatet. Elsket for at de i en årrekke har tilbudt et lavterskeltilbud med billige feriereiser til en rekke destinasjoner. Hatet å ha ligget på kanten av loven og gitt sine kunder dårlige rettigheter.

Fremskrittspartiets Ungdom forventer selvfølgelig at Ryanair — på lik linje med andre — forholder seg til norske lover. Vi oppfordrer på ingen måte til at bedrifter skal begå arbeidslivskriminalitet for å tilby oss gode priser. Vi tror selvsagt ikke at flyturer til 19 kr er det som alene betaler lønningene til de ansatte, eller i det hele tatt gir kortsiktig overskudd til selskapet, det er også langt fra sikkert om de tjener penger på dette tilbudet.

Jeg håper ikke Wilkinson tror det er slik at lønningene til ansatte senkes hver gang det er tilbud? Da er det ikke rart han blir opprørt. Det vi ønsker å belyse er hvordan konkurranse kommer forbrukerne til gode, enten det er Norwegian eller Ryanair. Espen Andersen, førsteamanuensis i strategi ved Handelshøyskolen BI, sier det på en god måte: «Ryanair konkurrerer ikke med andre flyselskap, de konkurrerer med ikke å fly. For en tyrkisk au pair i London er det å fly med Ryanair forskjellen på å se familien sin eller ikke.»

Fagforeningene har gjort sitt for å svekke norsk konkurranseevne ved å presse prisnivået opp, med de fordeler og ulemper det fører med seg.. Norske lønnskostnader er i snitt 70 prosent høyere enn EU-gjennomsnittet. Dette resulterer i at selv Jonas Gahr Støre leier inn polske malerfirma for å ta husveggene hjemme fremfor å benytte seg av et norsk firma.

Det er også grunnen til at LO-leder Gerd Kristiansen ser seg nødt til å dra til Ungarn for å spare 150.000 kr på tannbehandling.

Det er ikke nødvendigvis utenlandske arbeidere som tjener for lite, det er norske arbeidere som tjener for godt til å konkurrere internasjonalt i en rekke bransjer.

Sosialistisk Ungdom kan snakke så mye de vil om solidaritet, men det er null verdt før de anerkjenner markedsmekanismene som sørger for sysselsetting verden over og holder prisnivået nede på varer og tjenester. Det er ikke unaturlig at en arbeider i et lavkostland tjener mindre enn en tilsvarende arbeider i et høykostland, som for eksempel Norge.

Dersom en irsk flyvertinne eller kinesisk fabrikkarbeider skulle tjene 30-40 tusen i måneden hadde sannsynligvis de aller fleste av dem stått uten jobb. Skal Wilkonson være konsekvent i sin logikk må han kaste iPhonen sin. Den er nemlig laget av utenlandske arbeidere som tjener 700 dollar — omtrent 5400 kr —  i måneden.

Faktum er at majoriteten av alle produktene og tjenestene vi kjøper har utenlandsk arbeidskraft som en del av verdikjeden. Arbeidskraft som i 99 prosent av tilfellene er dårligere betalt enn tilsvarende norske arbeidere. Hvis Wilkinson vil mener disse arbeiderne er bedre stilt uten jobb, enn med en dårlig betalt jobb, så får det stå for hans regning. Både Wilkinson og jeg er enige i at det er at stort problem når 23,5 millioner europeere står uten arbeid. Forskjellen er at jeg mener arbeidsmangel ikke løses ved å presse ut selskap som Ryanair, som sysselsetter 8000 personer. 8000 europeere som høyst sannsynlig ville stått uten arbeid uten Ryanair.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.