Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«One Strange Rock»:

Will Smith viser fram «spektakulær natur» fra Norge

- Jeg ga dem til og med en smak av øyeeplefett, sier reineier Isak Mathis Triumf.

NY DOKUMENTARSERIE: Norge blir besøkt i to av episodene til National Geographics nye dokumentarsatsning. TV-teamet drar blant annet til Kautekeino. Video: National Geographic Vis mer

(Dagbladet): Søndag er det premiere på den nye National Geographic-satsingen «One Strange Rock». I rollen som programleder finner vi Hollywood-stjernen Will Smith (49).

Will Smith fungerer riktignok bare som en snakkende programleder, og han har ikke besøkt stedene selv i forbindelse med serien.

Dokumentarserien tar for seg «spektakulær natur», som formidles av åtte astronauter som har sett jordkloden fra verdensrommet.

I en pressemelding som ble sendt ut onsdag, heter det at den nye serien tar for seg «verdens mest fascinerende steder» - og det er her Norge kommer inn i bildet.

NY STORSATSING: Will Smith er programleder for National Geographic-satsingen «One Strange Rock». Det har blitt filmet to steder i Norge, henholdsveis Kautokeino og Svalbard. Vis mer

Norsk natur i to episoder

I to av episodene fokuseres det på storslagen norsk natur, henholdsvis vises det bilder fra Kautokeino og Svalbard. Opptakene fra sistnevnte sted vises allerede i første episode.

- Skaperne av «One Strange Rock» drar til noen av verdens mest eksotiske og fantastiske steder. Og da er det gøy at både Svalbard og Kautokeino hører hjemme i dette selskapet - bildene herfra vil imponere publikum både i og utenfor Norge, sier Anders Borge, norgessjef i Fox Networks Group, i pressemeldingen.

Opptakene ble gjort for omtrent ett år siden. Bak kamera finner vi regissøren Darren Aronofsky, som blant annet er kjent for filmene «Requiem for a dream», «Mother» og «Black Swan».

SVALBARD: I første episode av «One Strange Rock» vises det blant et isbreras fra Svalbard. Video: National Geographic Vis mer

Smakte på øyeeple

Når turen går til Kautokeino i episode åtte, ligger fokuset på reineieren Isak Mathis Triumf. Kamerateamet fulgte ham i to uker, og de fikk blant annet være med på reinflytting i 40 minusgrader.

I et intervju med Finnmark Dagblad, sier Triumf at han fikk tv-teamet med på en helt spesiell smaksopplevelse.

- Vi kokte et reinsdyrhode den ene dagen, og det hadde de aldri vært med på før. Jeg ga dem til og med en smak av øyeeplefett, og selv om det var litt nøling synes flere at det var helt greit, sier Triumf til avisa.

Det vises fram hele 45 land i dokumentarserien, fordelt på seks kontinenter. Dette kombineres med bilder fra verdensrommet.

Overrasket

Ordfører i Kautokeino, Johan Vasara, er begeistret for hjembyen inkluderes i det ambisøse prosjektet.

- Vi som har vokst opp med Will Smith på skjermen, hadde kanskje ikke sett for oss at han en dag ville snakke om Kautokeino. Det er kjempegøy, sier Vasara lattermildt til Dagbladet.

SUPERSTJERNE: Will Smith er programleder i dokumentarserien «One Strange Rock». Foto: National Geographic
SUPERSTJERNE: Will Smith er programleder i dokumentarserien «One Strange Rock». Foto: National Geographic Vis mer

- Jeg har skjønt at det er snakk om naturen og det særegne i verden, og der er Kautokeino i en klassse for seg selv, med store villmarksområder og arktisk tundra, utdyper han.

Selv om PR-verdi ofte diskuteres når norsk natur havner på film, mener han at denne typen oppmerksomhet er helt spesiell.

- Reklameverdien av denne typen er uvurdelig. Det er et program som blir vist over hele verden. Det er en veldig riktig kanal og setting. Det er ikke et Disney-produkt, men unikt og ekte. Det er i tråd med det vi ønsker å være som område og kommune, sier ordføreren.

- Dedikerte turister

Ifølge Vasara er turismen i Kautokeino i stadig framdrift - selv om det i stor grad er et sted for spesielt interesserte. Det finnes ikke en direkte flylinje til Oslo, som for eksempel Tromsø og Kirkenes har dratt glede av.

- Det er de som har satt seg en klart mål om å komme seg til Kautokeino, og dem er det stadig flere av. Vi er ikke en mainstream plass, på ingen måte.

Mange turister kommer å oppleve den arktiske kulda, mens andre kommer om sommeren for å fiske og dra på rypejakt. Vasara forklarerer at det er sted der stillheten er betydelig, og at dette gjør området eksotisk for turister.

- Kautokeino er et speielt område med tanke på at vi har så store villmarsområder og så lite folk. Dut kan gå i dagesvis uten å se annet menneske, og det er ikke så mange slike steder igjen i verden. Vi er er en overbefolket verden, men det er fortsatt noen områder der man kan nyte stillheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling