FILMATISERT: Den tyske krigsforbryteren Willi Herold, spilles av skuespiller Max Hubacher. «Kapteinen» er basert på en sann historie og har norgespremiere på fredag. Foto: Many More Films
FILMATISERT: Den tyske krigsforbryteren Willi Herold, spilles av skuespiller Max Hubacher. «Kapteinen» er basert på en sann historie og har norgespremiere på fredag. Foto: Many More FilmsVis mer

«Kapteinen»

Willi (19) fant en kapteinsuniform. På få uker ble han «Bøddelen med babyfjeset»

Soldaten Willi Herold ble dømt som krigsforbryter og halshogget som 20-åring.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Dette er primært en historie om folk som så vekk når det gjaldt som mest, sier filmregissør Robert Schwentke, i et intervju med Rotterdam internasjonale filmfestival.

I filmen «Kapteinen», som har premiere på fredag, forteller han sin versjon av den sanne historien om den tyske soldaten Willi Herold som ble stilt for retten, dømt og til slutt henrettet for krigsforbrytelser i 1946.

Spillefilmen er satt i et postapokalyptisk landskap, i de kaotiske dagene og ukene hvor Hitlers rike bryter sammen og soldatene til de Allierte og Sovjetunionen, er i full fart på vei mot Berlin.

Finner uniform

I virkeligheten var Willi Herold (19) en ganske alminnelig sersjant med et drøyt års tjeneste bak seg. 3. april 1945 befant han seg i nærheten av Meppen ved den tysk-nederlandske grensa. Det regjerte fullt kaos under krigens siste dager, og 19-åringen hadde mistet kontakten med sin egen tropp og forsøkte desperat å finne igjen kameratene sine. Han visste at dersom han ble tatt alene av det tyske feltpolitiet, ville han nesten garantert blitt skutt som desertør, ifølge tyske publikasjoner som Einestages, Focus og Die Welt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn