William Nygaard: - En lettelse om han sa fra seg prisen

Men Ibsenpris-juryen er forbauset over debatten.

OMSTRIDT: Søndag mottar den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke årets internasjonale Ibsenpris, under en seremoni på Natonaltheatret. Juryen har fått hard kritikk for valget av årets prisvinner. Foto: NTB SCANPIX / AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
OMSTRIDT: Søndag mottar den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke årets internasjonale Ibsenpris, under en seremoni på Natonaltheatret. Juryen har fått hard kritikk for valget av årets prisvinner. Foto: NTB SCANPIX / AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Den internasjonale Ibsenprisen, som deles ut på Nationaltheatret søndag, er verdens største teaterpris. Men aldri har den vært så omdiskutert som i år, når den skal gå til den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke.

Handke er kjent for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic, og kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne.

William Nygaard, styreleder i Norsk PEN og tidligere forlagssjef i Aschehoug, mener valget av prisvinner beror på et samlet dårlig skjønn, og kan karakteriseres som en skandale.

- Vurderingene er ikke enkle, men for å forenkle: Peter Handke er en meget etablert og kjent forfatter, som bruker sin stemme til å fremme og forsvare Slobodan Milosevics regime og det det har stått for av åpenbar etnisk rensing, vold og hat, sier Nygaard til Dagbladet.

- Det spiller i denne sammenheng ingen rolle at vold og overgrep forekom på begge sider.

- Bør ikke hedres Han understreker at han uttaler seg som privatperson, ikke på vegne av Norsk PEN.

- Etter min mening er Handkes uttalelser langt utenfor ytringsfrihetens grenser, sier Nygaard.  - Er det  mulig å se Handkes kunst adskilt fra hans politiske holdninger?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer