Willis’ proporsjoner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GAZA: Herman Willis forsøker i Dagbladet 9/1 (Et djevelsk regnestykke) å argumentere mot bruken av «proporsjonalitet» i debatten rundt palestinakonflikten.

I utgangspunktet kan jeg være enig i at proporsjonalitet ikke er det denne saken handler om. Israel bedriver en folkerettsstridig okkupasjon og er forpliktet til å trekke seg ut av de okkuperte områdene uansett hva Hamas eller andre måtte finne på. Tilsvarende har palestinere etter folkeretten en soleklar rett til å slåss mot okkupanten, uansett om denne har vært «snill» og ikke bombet dem de siste par ukene.

Ingenting av grunnlaget i denne konflikten handler slik sett om proporsjonalitet, men det er vel ikke akkurat det Willis tenker på.

Israel bedriver krig på Gaza. Hele rettferdiggjørelsen av krig handler, ikke om «proporsjonal gjengjeldelse», men om en ide om at målet skal hellige middelet. Alle er enige om at krig er et grusomt middel, men de fleste er også enige i at det finnes situasjoner hvor alternativet ville vært verre. Det er i dette lyset man må se argumentasjonen om proporsjonalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer