BEKYMRA FOR REGJERINGSKVARTALET: Kåre Willoch mener det blir for tett bebyggelse i det nye Regjeringskvartalet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRA FOR REGJERINGSKVARTALET: Kåre Willoch mener det blir for tett bebyggelse i det nye Regjeringskvartalet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Willoch bekymra for «regjeringsghetto» i Oslo

Den tidligere statsministeren tror det nye Regjeringskvartalet kan bli en byghetto.

(Dagbladet): Eksperter Dagbladet har snakket med sier regjeringas planer for nytt Regjeringskvartal kan skape en ghetto midt i Norges største by. 

Oslo sentrum vil få flere døde områder dersom nåværende planer blir stående, ble det hevdet. 

Får støtte fra Willoch Kåre Willoch gikk tidligere i uka ut mot de nye planene, og var spesielt kritisk til flytting av Utenriksdepartementet.

Det står han fast ved, og støtter arkitektenes bekymring om en ghetto og døde byområder.

- Jeg er redd for at det er noe i det. Jeg ser for så vidt mange argumenter her, men håper og tror at resultatet vil bli at ikke alle departementene samles. Det er tydelig at det ikke er plass. For meg har det hele tida vært viktig at UD forblir der det har vært aller meste av tiden siden 1905. Det er et historisk minnesmerke som må tas vare på. Jeg er veldig mot at det skal bli altfor høy og altfor tett bebyggelse som man nå risikerer å få.

Den tidligere statsministeren tror heller ikke på at sikkerheten blir bedre med tett regjeringsadministrasjon. Snarere tvert imot. 

- Det er merkelig at man i Europas romsligste land skal gjøre det så trangt og utrivelig. Det har veldig mye å si for arbeidsplassen også. De ansatte har rimelig krav på lys og luft. I tillegg har sikkerhet også mye å si her. Jeg tror ikke høybygg og det å ha det så tett er gunstig for sikkerheten. Derfor er jeg glad for at arkitekten har trukket samme konklusjon. 

Skeptisk Stang Willoch får bare delvis støtte fra partifelle Fabian Stang. Men Oslo-ordføreren innrømmer at han også er skeptisk til for høye hus. 

- Når man først har lagt inn som premiss at alle departementene skal være samla, synes jeg at flere av forslagene på en god måte har ivaretatt det vi er opptatt av: åpne byrom med park og mulighet for kollektivtrafikk gjennom området. Det vil bety mye for byen, og dette ligger jo tross alt midt i sentrum. Men for å få til dette kan jeg ikke legge skjul på at prisen har vært at det har blitt foreslått veldig høye hus. Jeg er nok mer kritisk til det, men usikker på hvor mye. Det er uvant med høye bygninger i Oslo, men byen vokser. Det var også uvant på Manhattan i sin tid, men vi elsker å reise dit, sier han. 

Stang stiller seg likevel negativ til eventuell ekspropriasjon for å skape et romsligere Regjeringskvartal, slik Dagbladets eksperter tok til orde for.

- Som god høyremann er jeg lite glad i ekspropriasjon. Men det er utrolig hva man kan få til av avtaler om man tilbyr riktig pris. Det viktigste er at vi får effektive og trygge kontorlokaler for alle dem som skal ta vare på oss i regjeringsapparatet, sier Oslo-ordføreren. 

Riksantikvaren, Hanna Geiran, avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen:
Riksantikvaren skal skrive en egen og mer utfyllende uttalelse til disse prosjektene, som skal leveres til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Statsbygg innen 8. mai. 

Generalsekretær i Oslo byes vel, Ole Rikard Høisæther, sa til Dagbladet at det nye Regjeringskvartalet kan bli et fort som stenger folk ute fra beslutningstakerne. 

Riksantikvar Hanna Geiran er enig i at regjeringa må være bevisst på hvordan statsadministrasjonen framstår. 

- Generelt vil jeg si at hvordan statsadministrasjonen og regjeringen synliggjør seg i bybildet er en viktig debatt alle bør delta i. Det handler om hvordan apparatet skal manifesteres i byen og hvordan byen skal være og fremstå. Akersryggen er veldig markant i bybildet. Regjeringskvartalet har en fremtredende posisjon, og man skal være bevisst på hva man gjør i området. Det skjer noe med Oslos profil og uttrykk når man legger så store og tunge volumer akkurat her, sier hun.

ET AV FORSLAGET: BIG med forslag til nytt Regjeringskvartal. Foto: BIG / Statsbygg
ET AV FORSLAGET: BIG med forslag til nytt Regjeringskvartal. Foto: BIG / Statsbygg Vis mer