VIL VERNE OM UD: Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg har utkjempet mange kamper på rikspolitikkens slagmark, men er enig i at de nye planene for regjeringskvartalet ikke bør omfatte å flytte UD fra Victoria terrasse.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
VIL VERNE OM UD: Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg har utkjempet mange kamper på rikspolitikkens slagmark, men er enig i at de nye planene for regjeringskvartalet ikke bør omfatte å flytte UD fra Victoria terrasse. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

Willoch og Stoltenberg ut mot nye planer for regjeringskvartalet

Gamle motstandere enig i at UD ikke bør flyttes.

(Dagbladet): Mandag ble det presentert syv ulike løsninger for framtidas regjeringskvartal. Her skal alle departementenene, minus Forsvarsdepartementet, samles i ett større område i Akersgata i Oslo.

At Utenriksdepartementet dermed må flytte fra sine lokaler på Victoria terrasse faller i dårlig jord hos tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Begge mener de UD bør unnlates fra planene. 

- Hvofor i all verden? Willoch sier beslutningen er historieløs og minner om de voldsomme tradisjonene som ligger i veggene på Victoria terrasse.

- Hvorfor i all verden skal man flytte Utenriksdepartementet fra dette tradisjonsrike stedet? Mange synes kanskje ikke det er vakkert, men da vil jeg si at meningen om hva som er vakkert og representativt, den skifter, sier Willoch til NRK.

Den tidligere Høyre-profilen mener det i Norge er for få bygg som det UD har på Victoria terrasse, og at de som finnes bør tas vare på.

- Ikke glad Også Thorvald Stoltenberg, som selv hadde fast kontorplass på Victoria terrase i to perioder på 80- og 90-tallet, vil også at UD skal forbli i sine nåværende lokaler.

- Jeg blir ikke glad av at UD skal flytte. Når man kommer til UD, så kommer man også til en del av det vi har å vise fram i Norge, sier Stoltenberg, og viser til at utenriksdepartementene i land som Sverige, Finland, Danmark, Portugal og Spania er turistattraksjoner, sier den tidligere utenriksministeren til NRK.

De sju visjonene som ble vist fram for første gang mandag, har med stor variasjon fått skape et nytt byområde i Hammersborg-området i Oslo sentrum. Felles for alle planene er likevel plassbegrensninger.

Arkitektene har hatt et området på cirka 150 000 - 200 000 kvadratmeter å forholde seg til, og må derfor planlegge nøye hvordan meterne brukes best mulig for å presse inn alle, unntatt ett, av de norske departementene.