KOMMENTARER

Willochs skjeve verden

Kåre Willoch har levert et festskrift til Høyre og seg selv. Oppgaven er løst ved bruk av stram historisk regi og blått blekk.

NESTEN LANDSFADER:  På sine eldre dager framstår Kåre Willoch som et slags norsk ikon, en samlende vismann med lang erfaring og dype refleksjoner. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
NESTEN LANDSFADER: På sine eldre dager framstår Kåre Willoch som et slags norsk ikon, en samlende vismann med lang erfaring og dype refleksjoner. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I god fart mot sitt nittiende år er Kåre Willoch i ferd med å bli en norsk landsfader. Han omtales og mottas med respekt i alle politiske leire. Respekten er ikke av det utvendige slaget. Willoch blir lyttet til. En sentral grunn til dette er at han ikke lenger oppfattes som en høyrepolitisk fløyfigur. På sine eldre dager framstår Kåre Willoch som et slags norsk ikon, en samlende vismann med lang erfaring og dype refleksjoner. At han selv elsker denne rollen er det ingen tvil om. Nå har Willoch gitt ytterligere et bidrag til forståelsen av sitt ettermæle og sitt selvbilde i ei ny bok. Den har den krevende tittelen «Strid og samarbeid mellom høyresiden og venstresiden i norsk politikk fra 1814 til i går».

Forståelsen av Kåre Willoch som tverrpolitisk landsfader er problematisk. Dels bygger den på hans tydelige brudd med høyresidens syn på Israel og konfliktene i Midtøsten. Dels på at han stadig stiller krav om en renslig kapitalisme. I tillegg kommer at han som statsminister fikk gjennomført en rekke populære reformer (f.eks. opphevelsen av kringkastingsmonopolet og innføring av liberale åpningstider i varehandelen). Forestillingen om Willochs radikalisering på eldre dager er likevel en myte. Det har han selv uttalt seg bekreftende om. Willoch er heller ikke blitt mer lyttende, undrende, selvkritisk eller visjonær. Mest dekkende er nok denne uttalelsen: «Mine meninger har nok endret seg, men ikke det faktum at jeg har rett.» (Kilde: Wikiquote).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.