Willstyring med nese for suksess

STOCKHOLM (Dagbladet): - Det er arrogant av oss å tro at vi er de eneste skapningene i dette enorme universet, sier Will Smith (33). Nå er han tilbake, i svart dress og solbriller, for å utslette utenomjordiske trusler en gang for alle.

Det er fem år siden «Men in Black» gikk sin seiersgang på kino. Den spilte inn over 4,3 milliarder kroner på verdensbasis. Oppfølgeren, «MiB II», satte ny rekord premierehelga i USA med over 400 millioner kroner i kassa.

- Jeg tror det er kombinasjonen av avansert teknologi og den menneskelige trangen til å se aliens visualisert, som gjør slike filmer så populære. Film er det eneste medium hvor du virkelig kan få opplevd noe sånt, sier Smith (33).

Sammen med regissør Barry Sonnenfeld og motspiller Lara Flynn Boyle (32) er han i Stockholm for å sjarmere europeisk presse. Noe han klarer med glans.

- Alle sammen, rop oåoåoå! befaler han og filmer begeistret det unisone pressekorpset.

- Vi lager en dokumentar om promoturen, skjønner dere, gliser han fornøyd og studerer resultatet i videokameraet.

Sjokkert

I «MiB II» fortsetter agentene Jay (Smith) og Kay (Tommy Lee Jones) sin nådeløse jakt på slemme romvesener. Denne gangen er det den skruppelløse Serleena (Lara Flynn Boyle) som har planer om å utslette jorda. Det fæle vesenet ifører seg kroppen til en undertøysmodell som kamuflasje.

- Hvem ville ikke ønske å spille en slik rolle? Men det var deilig å få av løspuppene, slik at folk begynte å se på ansiktet mitt igjen, sier Boyle når vi får stjernene litt mer for oss sjøl seinere på ettermiddagen.

Will Smith kom fra innspillingen av «Ali», om bokselegenden Muhammad Ali, til «MiB II».

- Jeg sleit de første par ukene, hadde mye testosteron til overs. Jeg var sjokkert over at slåssing var blitt en så sterk del av livet mitt. Men det fine med å gjøre en oppfølger er at kjemien fra sist er på plass fra første stund. Det var nesten som en familiegjenforening å begynne opptakene igjen.

Hysteri

Will Smith kan mer enn å lage suksessfilmer, også som musiker er han vant med førsteplasser. Tirsdag kveld ble det hysteri og kaos da han holdt en minikonsert i forkant av gallapremieren på «MiB II» i Stockholm. Fem tusen fans møtte opp og mange måtte bæres ut av trengselen. To jenter ble kjørt på sykehus.

- Jeg har fått vite at alt står bra til med dem og har lovet å spise lunsj med dem, sier Smith.

Med filmer som «Independence Day», «Enemy of the State» og «Wild Wild West» er han blitt et av Hollywoods sikreste suksesskort.

- Det er filmer som «Men in Black» som gjør det mulig å satse på smalere filmer innimellom. Du vet det blir en suksess, og samtidig er det gøy mens vi holder på.

Familiefilm

Barry Sonnenfeld «tok en Hitchcock» og ga seg selv en liten rolle i filmen. Det angrer han på.

- Jeg fikk sjokk da jeg så på opptaket og oppdaget at jeg er i ferd med å bli skallet. Men så tenkte jeg at hvis disse datageniene kan få en drøss med aliens til å virke livaktige, så må de vel kunne klistre litt hår på månen min. Feil. Det vil si, det ville kostet 24000 dollar (ca 175000 kroner, red.anm.), og det nektet studioet, forteller han.

Også Sonnenfelds datter Chloe, Tommy Lee Jones' datter Victoria og Smiths sønner Trey (10) og Jaden (4) har fått små roller i filmen. Smith har Trey fra et tidligere forhold, og Jaden og datteren Willow på halvannet år sammen med kona Jada Pinkett.

- Trey har begynt å skjønne hvordan han kan utnytte pappas status til sin egen fordel, han inviterer med seg små venninner på premierene og vil vise meg fram på skolen. Jaden er den følsomme av dem. Vi vurderer å kjøpe et nytt hus og da jeg spurte Jaden om han kunne tenke seg å flytte, så han på meg med sine store øyne og spurte: «Alene?». Smith ler, og avslører at i sine få friperioder trives han med å spille golf og internettsjakk.

Med to «Men in Black»-suksesser ligger alt til rette for en tredje.

- Will har en god idé til en tredje film, som vi må sette oss ned og diskutere. Vi ser ikke bort fra at vi er tilbake om en fem års tid, sier Sonnenfeld.

«MiB II» har norgespremiere 26. juli.

LITE LOVE: Kjærlighetsscenene glimrer med sitt fravær i «Men in Black»-filmene. - Det er fordi de unge sier «æsj!» så fort vi viser et kyss, forklarer regissør Barry Sonnenfeld (t.h.) - her sammen med sine stjerner Will Smith og Lara Flynn Boyle.
SKREV NY LÅT: Will Smith hadde en stor hit med tittellåta til den første «Men in Black»-filmen, og har skrevet en ny til oppfølgeren. - Det er en genial måte å markedsføre både filmen og det kommende albumet mitt på, sier Smith. Albumet «Born to Reign» kommer om en uke, og uka etter, 26. juli, har «MiB II» premiere i Norge. Lara Flynn Boyle spiller skurken, selv om det ikke ser sånn ut.
TØFFE KARER: Tommy Lee Jones (t.v.) og Will Smith slik vi møter dem i «Men in Black 2» - og slik vi møtte dem i den første filmen.