OVERLYKKELIG: Aktivist Wojoud Mejalli er gift med journalisten Øystein Windstad som ble angrepet og banket opp sammen med et reisefølge i Ingusjetia i Russland onsdag. Nå er venter hun på at ektemannen skal komme hjem i kveld. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
OVERLYKKELIG: Aktivist Wojoud Mejalli er gift med journalisten Øystein Windstad som ble angrepet og banket opp sammen med et reisefølge i Ingusjetia i Russland onsdag. Nå er venter hun på at ektemannen skal komme hjem i kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Windstads kone om dagene etter angrepet: - Jeg har sett alle sider av meg selv, og kjenner ikke igjen kroppen min

Wojoud Mejalli har vært gjennom tøffe dager denne uka.

(Dagbladet): - Jeg er på et sykehus i Ingusjetia, og har blitt veldig godt tatt vare på. Jeg har også to bevæpnede vakter utenfor rommet. Med andre ord er jeg trygg, og har fått god medisinsk behandling. Jeg returnerer til Norge i kveld, og er veldig takknemlig overfor alle de de flotte menneskene i Ingusjetia som har hjulpet oss. Til alle dere hjemme som har bistått, takk, nå begynner reisen til Norge. Jeg krysser de vonde fingrene mine, skriver journalist Øyvind Windstad på sin Facebook-profil fredag formiddag.

- Jeg ble så utrolig glad da jeg så den meldingen. Det har vært vanskelig å kommunisere de siste dagene, men den uttalelsen er typisk Øystein, og betyr at han forhåpentligvis har det bra, sier en lykkelig Wojoud Mejalli overfor Dagbladet.

- Sett alle sider av meg selv Som kona til Norges mest omtalte journalist de siste dagene har hun hatt det tøft og hektisk. Selv er hun aktivist og journalist, og ble hedret med Bjørnson-prisen i 2012 for sitt ytringsfrihetsarbeid i hjemlandet Jemen. Etter Den arabiske våren flyktet hun til Norge.

- Jeg har nå sett alle sider av meg selv, og kjenner ikke igjen kroppen min. Alt har kun handlet om å få ham hjem, og det har vært hjerteskjærende å se bildene av skadene han er påført. Samtidig er det bildet viktig dokumentasjon, fortsetter Mejalli.

Hun kaller angrepet på ektemannen for desperat, og mener handlingen viser hvor viktig det er for Norden å beskytte sin frie presse.

- Jeg hadde aldri trodd dette skulle skje, men det viser at ytringsfriheten i verden er i fare. De skandinaviske landene må fortsette å stå i bresjen for journalistikken, for Norge er ingenting uten den. En desperat handling skal ikke stoppe oss, sier Mejalli som gleder seg stort til mannens planlagte ankomst på Gardermoen i kveld.

Ble banket opp Windstad ble skadd etter at en buss han satt på ble angrepet av maskerte menn i den russiske republikken Ingusjetia onsdag ettermiddag. Reisefølget ble brutalt banket opp og transportmidlene satt i brann.

Den norske journalisten reiste på oppdrag for månedsavisen Ny Tid, og var på tur sammen med menneskerettighetsaktivister fra det russiske torturovervåkningskomitéen Committe Against Torture, samt flere journalister fra blant annet Sveriges Radio og New York Times da angrepet skjedde.

Han har de siste dagene vært innlagt på sykehuset i byen Sunzha i Ingusjetia, og er sydd for blant annet kuttskader. Et bein er gipset og flere tenner skal være slått ut, opplyste Ny Tid-redaktør Truls Lie til Dagbladet torsdag.

TV 2s utenriksreporter Fredrik Græsvik uttalte seg i går om angrepet, som han beskriver som skummelt.

Får ambassadehjelp Journalisten ba i går om bistand til å komme seg til Norge, men det er uvisst hva slags formell rolle UD har hatt i etterkant av angrepet.

- Ambassaden vil besørge transport for Windstad ved transfer i Moskva, fra Demodedovo til Sherymetyevo, før han reiser videre til Oslo i kveld, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad til Dagbladet fredag ettermiddag.

Øystein Windstad er tidligere nominert til SKUP-prisen for arbeidet med graveprosjektet «Torturert og drept etter å ha blitt nektet asyl i Norge» som avslørte skjebnen til tsjetsjenske Apti og Umar etter at de fikk asylavslag.

Målet for reisen denne uka var oppfølging av saken, som han også er tildelt støtte til fra stiftelsen Fritt Ord.

FORSLÅTT: Øystein Windstad tok dette bildet av seg selv mens han lå på sykehus i Ingusjetia. Foto: Privat / Ny Tid
FORSLÅTT: Øystein Windstad tok dette bildet av seg selv mens han lå på sykehus i Ingusjetia. Foto: Privat / Ny Tid Vis mer