Winta fram i lyset

Fra høyttaleren i Adidas-butikken på Manhattan strømmer lyden av Winta-låten «Emotions». Selv står hun overrasket ved kassen og ser litt beskjedent ned i gulvet.

NEW YORK (Dagbladet): Manageren Jazz Black er overbegeistret, peker og roper: - Det er hennes sang!

New Yorks DJ-nettverk har oppdaget Winta. Hun er med på mix-tapene som sirkulerer i byen. Det er en skikkelig oppmuntring, nå i siste runde med det nye albumet.

Oslo-jenta fra Katta er på besøk i Harlem, selv om det ikke ser slik ut. Hun går rundt med et lite videokamera og virker så tilhørende her at folk til stadighet henvender seg til henne for å fortelle om prosjekter og ideer.

- Jeg er en morgendagens rapartist, sier en ung gutt Winta treffer på hovedgata 125 igjennom Harlem.

Solid bakgrunn

Winta er definitivt ikke framtidig. Hun har solid singelsuksess i Norge bak seg. I går kom albumet «First». Dagbladet møtte 20-åringen i New York, hvor hun gjorde unna de siste albummixene. Hun blander r&b med pop og etniske elementer og har skaffet seg sin egen musikalske identitet. Hun har vært med på å skrive flere av låtene og har klare meninger om hvordan sluttproduktet skal lyde.

- Er dette bra nok, da? spør hun gutta ved spakene i platestudioet i Harlem. De nikker.

Vi sitter i halvmørket i studio i sjette etasje over det myldrende Harlem. Winta har fått med seg noen eksperter, og de jobber om og om igjen med hver eneste lille bit av musikken.

- Det har vært en veldig positiv opplevelse å få arbeide her i New York. Ekspertisen på r&b og yrkesstoltheten i studio er inspirerende.

Musikalsk undertone

- Synes du stemningen i byen bidrar musikalsk?

- Ja visst, særlig stemningen i Harlem. Her ligger det en slags musikkundertone hele tida. Det er ikke tilfeldig at så mye god musikk er skapt og framført av folk fra denne bydelen.

- Første album, hvordan føles det ?

- Det er nervepirrende. Noen ganger går det opp for meg hva jeg har gitt meg inn på, og det er litt til å fryse på ryggen av. Samtidig er jeg glad for at jeg brukt tid på dette og lært mye underveis, men det er mye igjen å lære, sier Winta.

Imponert

Hun og Jazz Black har lange dager i studio. De starter ved 12-tida om formiddagen og jobber til 2-3 om natta.

- Noen dager ser jeg bare 10 minutter dagslys, sier Winta.

Black er opprinnelig fra London, men jobber også i Oslo. Han sier at han er imponert over den skandinaviske interessen for Winta.

- Det er alltid vanskelig for nordmenn å slå an i Sverige og Danmark, men Winta kan klare det, sier Black.

Winta Efrem Negassi gikk ut fra Katta med toppkarakterer i fjor og har tenkt å studere internasjonal politikk. Foreldrene hennes kom til Norge fra Eritrea tidlig på 80-tallet, og Winta er sterkt knyttet til sin eritreiske bakgrunn. I sommer skal hun tilbake til USA, da til San Diego, på en fotballfestival hvor nettopp Eritrea er en av deltakerne.

I HARLEM: Winta Efrem Negassi har ikke sett mye dagslys i det siste. Hun jobber på spreng med albumet sitt i Harlem.