Winter i Marbella

Store forandringer for førstebetjent Winter

BOK: «Sol og skygge» er en av de midterste bøkene i Åke Edwardsons opusliste (den kom ut i Sverige i 1999) og er en langt mer konsentrert og intens kriminalroman enn for eksempel den heller svulstige «Seil av stein» (2002, på norsk i fjor). Hovedpersonen er naturligvis førstebetjent Erik Winter, som plutselig opplever en rekke forandringer i livet.

Golf og gin

Winter skal bli far, skal flytte sammen med Angela, og han fyller snart 40. Dessuten er tusenårsskiftet nær forestående. Det er mye på en gang, og bedre blir det ikke når et dobbeltdrap ryster Göteborg. Oppi alt dette må Winter reise til Marbella, hvor foreldrene har slått seg ned med sol, golf og gin. Faren har hatt et infarkt, og moren vil ha sine nærmeste i nærheten.

Marbella-oppholdet dominerer første del av romanen, og det er også den svakeste delen. Det skyldes først og fremst Edwardsons overdrevne hang til detaljer. Når Winter kjører fra Malaga til Marbella er det knapt en bensinstasjon som unngår å bli med på den omfattende og uvesentlige oppramsingen av alt han ser.

Bipersoner

Men på den annen side har Edwardson konstruert et spennende handlingsforløp når han først kommer i gang med selve krimhistorien, og også lagt inn mange gode bipersoner. Det gjelder flere av Winters politikolleger, men ikke minst prestedatteren Maria og hennes venn Patrik, som begge strir med mer enn vanlige tenåringsproblemer. Patrik bor hos sin alkoholiker-far, en skjebne som Edwardson skildrer med innlevelse. Også Winters legekjæreste Angela har en viktig plass når handlingen virkelig spisser seg til.

Så, visse svakheter til tross, «Sol og skygge» er den mest gjennomførte og beste av Åke Edwardsons bøker som er oversatt til norsk.