KRITISERES: En svensk Wittgenstein-biograf kritiserer Knut Olav Åmås. Han mener at Åmås sensurerer bort filosofens homofile forhold, i sine tre bøker om ham. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISERES: En svensk Wittgenstein-biograf kritiserer Knut Olav Åmås. Han mener at Åmås sensurerer bort filosofens homofile forhold, i sine tre bøker om ham. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Wittgenstein-biograf rykker ut mot Knut Olav Åmås

Mener filosofens homofili blir bagatellisert.

Kommentar

En svensk, filosofisk biografi på 762 sider er blitt en uventet «bestselger» i den fortreffelige seksjonen for nordisk litteratur i Norlis Bokhandel i Universitetsgata.

En årsak kan muligens være at Sten Anderssons bok «Filosofen som inte ville tala — ett personligt porträtt av Ludwig Wittgenstein» bare koster i overkant av en femtilapp. En annen kan selvsagt være en genuin interesse for filosofi. En tredje kan være at Andersson er sterkt opptatt av den eksentriske østerrikerens privatliv, ikke minst hans seksualitet.

Andersson mener at Wittgenstein som filosof i første rekke var et muntlig fenomen, en kverulerende debattant og en spørsmålsstiller av sokratiske dimensjoner. Han hevder videre at Wittgenstein hadde en rekke homoerotiske forhold. Dette er i og for seg velkjent, men Andersson skriver at Wittgensteins seksuelle aktivitet var langt mer utstrakt enn mange forskere har villet vedgå.

Han mener til og med at det fins en slags «klan», som forsøker å bagatellisere filosofens eskapader. En av de som får gjennomgå for å gjøre slike faktaunderslag, er Knut Olav Åmås, som har skrevet tre bøker om Wittgenstein.

Andersson er blitt utsatt for harde angrep i svensk presse, noe som på sitt vis antyder mulighetene for at han har rett. Åmås dukker opp i omtalen av forholdet mellom Wittgenstein og David Pinsent, som han besøkte Norge sammen med i 1913. Andersson mener det er ubestridelig at disse to hadde et fullbyrdet seksuelt forhold. Åmås hevder det motsatte.

Andersson skriver: «Han nämner inga skäl för sin standpunkt, lägger inte fram några fakta, och han kanske inte har några. Eller så sitter han inne med trumfkort som ingen annan har sett och som han inte heller vill visa. Han mörkar i förhoppning om att bli trodd på sitt ord. Men det ligger hundra år mellan honom och förhållandet mellan Pinsent och Wittgenstein, vilket kräver att man har lite mer på fötterna än så.»

I neste omgang skriver Andersson at Åmås «sensurerer» Wittgensteins intime dagsboksnotater om sitt forhold til matematikeren Francis Skinner. Dessuten er Åmås vektlagt som en av flere som underslår verdien av William Warren Bartley IIIs omstridte bok «Wittgenstein» (1973), om filosofens utstrakte forbruk av mannlige elskere. Andersson bruker begreper som «taushetens republikk» og «stalinistisk historieskriving» om disse angivelige dekkaksjonene.

Nordmenn som kommer godt ut av det i boka er Gabriel Vossgraff Moro, som får sitert et langt avsnitt fra sin fine bok «365 dager med Ludvig Wittgenstein», Trond Berg Eriksen, som tar Wittgensteins utsvevelser i London som en selvfølge, og professor Arne Næss, som med en forelesning i Göteborg var et av de få lyspunktene i Anderssons studietid og som blir brukt som forsvar for Anderssons syn på Wittgenstein, i boka karakterisert som «Filosofiens Bob Dylan».

Andersson skriver: «Mystisk och svåråtkomlig. Paradoxal och sluten. Tuff och uppkäftig. Som ständigt bryter mot konventioner och det förväntade. En kameleon som alltid förnäkar andras tolkninger av sina texter. Eller som helt enkelt möter världen med tystnad.»

Les boka. Den er medrivende, kunnskapsrik, fargerik, polemisk og engasjert. Med andre ord: Meget underholdende.

«Bestselger»: Den tjukke biografien som er blitt en uventet suksess for Norlis Bokhandel.
«Bestselger»: Den tjukke biografien som er blitt en uventet suksess for Norlis Bokhandel. Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.