Wolfowitz: Hva bør Norge gjøre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER NÅ klart at Paul Wolfowitz er President Bush sin nominerte som ny president i Verdensbanken. Dette har vakt sterke reaksjoner, ikke bare fra frivillige organisasjoner, men også fra andre vestlige regjeringer. Sveriges Minister for Utviklingssamarbeid, Carin Jæmtin har uttrykt bekymring over nominasjonen, og Tyskland, Frankrike og Nederland har alle utrykt skepsis. Selv Tony Blair nøler med å støtte valget. Norske myndigheter har imidlertid så langt ikke sagt klart ifra hva de mener om saken. Wolfowitz har en ganske annen bakgrunn enn de fleste av sine forgjengere. Han har brukt mesteparten av sin politiske- og akademiske karriere på sikkerhetspolitikk, og mangler bakgrunn fra utvikling og finans. Han er en politisk hauk, men også en «idealist» med sterk vilje til å utbre amerikanske verdier i resten av verden.

Verdensbanken er en stor organisasjon som ikke endres over natten med et lederskifte. Vi kan likevel regne med tre konsekvenser av valget. For det første vil krefter innad i banken som ønsker å dreie banken mer i retning av å ta høyde for politisk deltakelse, menneskerettigheter, sosiale ulikheter og et styrket fattigdomsfokus, bli svekket. Dette vil også svekke Norges muligheter for å oppnå sine mål i banken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer