Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wonderboy

19 år gammel har Nick McDonell skrevet en bestselger og dekket en dopkrig for Time Magazine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- STATSMINISTEREN i Thailand erklærte krig mot narkotika 1.februar i år, og de neste to månedene ble 3000 mennesker drept av politiet, forteller Nick McDonell.

Den amerikanske 19-åringen kommer fra Thailand, hvor han i to måneder har vært på journalistoppdrag for Time Magazine. En dag gikk han i ringen med en thaibokser for å få informasjon fra boksetreneren. McDonell fikk grisebank og en helside om opplevelsen på trykk i Times Asia-utgave for et par uker siden.

Nå sitter Nick i spisesalen på Grand i Oslo. Han har mørk, dyp stemme, linskjorte, beige chinosbukser og noen utslitte sko. Han ser ut som en kjekk, ung utgave av Hemingway. Det er ikke så langt fra virkeligheten.

DA NICK McDONELL skrev boka «12» på tre måneder, var han 17 år gammel. Boka handler om overklasseungdom i New York og deres eskapader med dop, sex og vold. Den toppet bestselgerlisten i USA og topper boklistene i Tyskland.

«Nick McDonell er ekte vare. Jeg er redd han vil gjøre for sin generasjon det jeg gjorde for min», har den legendariske gonzojournalisten Hunter S. Thompson uttalt om boka. Thompson er forøvrig omgangsvenn av familien og lillebrorens fadder. Og da er vi inne på Nicks oppvekst i øvre Manhattens overklasse. Med en far som har vært redaktør for Rolling Stone og Esquire, og for tiden styrer Sports Illustrated, har det ikke manglet på kapasiteter i omgangskretsen. P.J O\'Rourke, Joan Didion, Jay McInerney og nesten alle andre forfattere det er verdt å kjenne er husvarme hos McDonells. Faktisk er Nicks amerikanske utgiver også lillebrorens fadder. Etter utgivelsen har Nick hatt stående middagsinvitasjon hos Bret Easton Ellis, han som skrev «American Psycho». Den skal han takke ja til så fort han får litt tid til overs.

MEN DET ER MER. Nick går på Harvard, har vært med i et fly som måtte lande på grunn av terrortrusler («jeg trøstet den gråtende jenta ved siden av meg med at jeg var 19 år og ikke kunne dø»). Nick McDonell er litt «larger than life» der han sitter alvorlig, ydmyk og altfor voksen til å være 19 år. Nick har selv valgt å kjøre en alvorlig tone i intervjuene, han har ikke lyst til å bli framstilt som tenåringssensasjon. Men helt voksen er han heldigvis ikke. Det siste året har han også begynt å drikke («Det blir litt lettere å snakke med forlagsfolk da»). Og så har han puffet seg gjennom noen joints. Han innrømmer til og med at det er lett å bli fristet av velutstyrte kvinner som skriver hotellromnummeret sitt i bøkene hans på signeringer.

- Jeg er 19 år. Selvfølgelig er jeg kåt.

HOLDER DET NEDE: - Jeg er virkelig ikke så spesiell. Her i dag, borte i morgen, mener forfattersensasjonen Nick McDonell. Et samlet verdenskorps av bokanmeldere ser det ikke helt på samme måten.