EVIGUNG SOULFAR: Stevie Wonder fylte 60 år i vår, men synger fremdeles med hjertet utenpå dressjakken. Foto: Eivind Senneset.
EVIGUNG SOULFAR: Stevie Wonder fylte 60 år i vår, men synger fremdeles med hjertet utenpå dressjakken. Foto: Eivind Senneset.Vis mer

Wonderfullt i Bergen

Stevie Wonder tok bergenserne med til hjertet av popmusikken.

|||KONSERT: BERGEN (Dagbladet): Det enkle er ofte det beste, så hvorfor vente med godbitene?

Allerede før Stevie Wonder har rukket frem til scenekanten, er han i gang med de første publikumsfrieriene.

Det umiskjennelig hvite smilet fyller storskjermen bak på scenen, og på signal fra generalen selv, forvandler det mildt sagt mannsterke bandet Plenen til et fargesprakende soulmekka.

«My Eyes Don't Cry» varter opp med smektende blåsere, perkusjon, overdimensjonerte rytmer, og kor fra øverste hylle.

Grep om publikum Før man har fått sukk for seg har vi fått «Master Blaster», Beatles-hyllesten «We Can Work It Out» og «As If You Read My Mind» på løpende bånd.

Wonder flørter hemningsløst med en av de kvinnelige koristene og publikum i «If You Really Love Me», og selv om knepene garantert er velprøvde, slutter de aldri å virke.

«Higher Ground» sender publikum inn i funk-himmelen med en basslinje skrevet med de største bokstavene, mens en forbilledlig blåserekke gir en alvorstynget og insisterende «Living For the City» den perfekte innrammingen.

Stor arv Det er vanskelig å prate om en artist av Stevie Wonders format uten å henfalle til loslitte floskler og prangende adjektivbruk

Men det er nå engang slik at han forvalter en ikke ubetydelig del av den største og mest innflytelsesrike popmusikken som noensinne er skrevet. Noe konserten i Bergen er et eneste langt vitnesbyrd om.

«Sir Duke», «You Are the Sunshine of My Life», pliktløpet «I Just Called to Say I Love You» - heldigvis i kjapp og effektiv versjon - og ikke minst soulens eviggrønne «Superstition», er alle med på å farge bergenshimmelen i tidløse popfarger.

Aldri ute av fokus Wonder synger med en sjel og innlevelse som om han nettopp skulle ha startet karrieren, samtidig utviser han en musikalsk lekenhet få kan matche.

Faren med overkvalifiserte band av denne typen er at leken forsvinner i perfeksjonen. Heldigvis er konserten både rik på dynamikk, nerve og humør.

Og Stevie selv, han spiller med hjertet utenpå dressjakken, rett og slett. Hva mer kan man da forlange av en musikkentreprenør gjennom snart 60 år?