Woodstock-stjerne gjør intimkonserter i Norge

Arlo Guthrie starter det nye året på Skandinavia-turne.

, I TIL NORGE: Arlo Guthrie gjør to konserter, i Halden og Oslo, under en eksklusiv klubbturne til 11 steder i Norge og Sverige. Foto: Scanpix
, I TIL NORGE: Arlo Guthrie gjør to konserter, i Halden og Oslo, under en eksklusiv klubbturne til 11 steder i Norge og Sverige. Foto: ScanpixVis mer

Arlo Guthrie (64) er sønn av alle protestsangeres far, Woody Guthrie, som ville fylt 100 år neste år. I den forbindelse legger han ut på en eksklusiv soloturne til Skandinavia som han har kalt «Winter Adventure» - med start i Stockholm 11. januar. Han har et svært trofast publikum, og fyller vanligvis store saler hjemme i USA.

16. januar står han på scenen i Fredrikshald teater i Halden, og 24. januar står Cafe Mono i Oslo for tur.

Dagen etter er foreløpig ledig, så det er bare for våkne arrangører å kaste seg rundt og sikre seg en av artistene som huskes fra Woodstock-festivalen.

Debuterte som 20-åring Med en publikumskapasitet på ca 180 er Mono et godt stykke unna den halve millionen som opplevde en ung Arlo Guthrie synge blant annet «Coming Into Los Angeles» på mammutfestivalen i 1969.

To år tidligere ga han som 20-åring ut debutalbumet «Alice's Restaurant», som ble et gjennombrudd for artisten - og som to år seinere la grunnlaget for Arthur Penns film med samme navn.

Med ujevne mellomrom har han reist rundt og sunget hele den vel 18 minutter sangen, blant annet på Sardine's i Oslo i 1988. Hans første og kanskje eneste hit er derimot en versjon av Steve Goodmans «City Of New Orleans».

Kjøpte kirka For 20 år siden kjøpte Arlo Guthrie kirka i hjemstaten Massachusets som ble brukt i filmen for å starte The Guthrie Center, som blant annet huser plateselskapet Rising Son Records.

Kirka er også et fristed på tvers av alle religioner for alle som måtte falle utenfor eller trenger hjelp på grunn av sykdom eller liknende.

Når Arlo ikke reiser rundt på sin egen neverending tour, ofte med familiemedlemmer i bandet, blir det derfor holdt støttekonserter i kirka som han har uttalt er en «bring your own god church».

Pete Seeger I mange år reiste Arlo også rundt med en venn av faren Woody, Pete Seeger. Men det er en annen artist som er enda mer kjent for sitt forhold til faren Woody, nemlig Bob Dylan.

Arlo er aldri blitt like stor som Dylan, men han sørger alltid for å ta med en låt eller to fra faren når han reiser rundt.

En av dem er «This Land Is Your Land», som regnes som USA alternative nasjonalsang.

Standup Og Arlo står vel så bra på egne bein, som en artist som særlig på scenen framstår som en standup-komiker like mye som visesanger eller folk-artist, som det heter i USA.

Han har gjerne også et politisk budskap som ofte går på tvers av landets offisielle politikk, ikke minst når det gjelder de mange krigene USA utkjemper.

Det er Rootsy, som blant annet driver det norsk-svenske nettstedet rootsy.nu, som står bak turneen, som besøker 11 steder i Skandinavia.

FAREN: Woody Guthrie, Arlos far, reiste rundt med en gitar som etter hvert fikk påskriften «This machine kills facists». Foto: Scanpix
FAREN: Woody Guthrie, Arlos far, reiste rundt med en gitar som etter hvert fikk påskriften «This machine kills facists». Foto: Scanpix Vis mer