Woody Allen hilste kronprinsen

Fintfolk stilte i hopetall på Oslo Kinematografers 75-års dag. Men regnet ødela folkefesten utenfor Colosseum. Se video .

- Jeg vil hilse til Ingeborg, ordføreren, kronprins Haakon og alle andre småskurker, sa Woody Allen på storskjerm til høylydt latter fra publikum, blant dem kulturminister Ellen Horn.

Kulturministeren var en av mange fremmøtte til Oslo Kinematografers 75-års dag. Jubileet ble i kveld feiret med visning av Woody Allens nyeste film, «Småkjeltringer». Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og en rekke andre kjendiser var invitert til jubileumsfesten. Men før filmen var det show utenfor Colosseum, oslokinoenes storstue.

Lyskastere sendte ut bilder av filmhistoriens mest kjente ansikt og fakler var tent. Oslo Kinematografer hadde gjort for alt for at vi skulle komme i stemning. Dessverre ødela regnet for den store folkefesten. De som stilte opp fikk en kald, men fornøyelig time.

Woody Allen hilste

Regissør Woody Allen var ikke på fest i regnet, men en hilsen fikk publikum allikevel. På storskjerm hengende foran Sverre Fehns kuppel fikk de fremmøtte humrende høre Woody Allens ord til kinofolket.

- Det er en stor ære at «Småkjeltringer» skal vises på jubileumskvelden til Oslo Kinematografer, sa filmregissøren som ikke frivillig beveger seg utenfor Manhattan.

Wiik som herold

Tenoren Øystein Wiik hadde fått rollen som herold. Etter å ha introdusert Woody Allen ledet Wiik oss gjennom Oslo Kinematografers og filmens historie. Tilskuere fikk se og høre klipp fra kjente og kjære kinoøyeblikk opp gjennom åra. Det hele ble avsluttet med fyrverkeri akkompagnert av kjenningsmelodien til «Star Wars».

Kjendiser i kø

Etter showet kunne de inviterte glade gå inn i varmen og storsalen til Colosseum.

- Jeg gleder meg til se Woody Allen. Han er ufattelig god skuespiller, men jeg får dessverre sett ham altfor sjelden. Det var jo synd han ikke kom selv, men han var jo tilstede likevel, sier Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen og refererer til Allens hilsning på storskjerm.

NRKs Pål Bang-Hansen, en annen stor Allen-fan, hadde også tatt veien til kino og fest i dag. Han hadde full forståelse for at Woody Allen holdt seg hjemme.

- Hvorfor i all verden dra fra deilige New York til Majorstua når han kan slippe?

Noen stor kunde for kinematografene er NRKs filmann heller ikke.

- Jeg har ikke kjøpt kinobillett siden 1962, avslørte han.

Endelig kronprinsen

Kinosjef Ingeborg Moræus Hansen hadde selvfølgelig invitert Kronprinsen til fest. Hun trodde han er en stor Woody Allen-fan. Hvis ikke så ble han det etter i kveld. Ellers gledet hun seg til å more seg sammen med kronprinsen.

- - Det må være lov å le sammen med kronprinsen, håper jeg...

Hovedgjesten selv kom etter folkefesten, og var mest imponert over hvor fint det var utenfor Colosseum.

- Så fint dere har gjort det her, fakler og greier, sa en imponert kronprins på vei inn til taler og film.

Rett etterpå kom Jens Stoltenberg sammen med kona Ingrid Schulerud.

Hva synes statsministeren om Woody Allen?

- Veldig bra, sa han og hastet inn i varmen.

SÅ FINT: Kronprinsen var med å feiret oslokinoene i kveld. Han var imponert over hvor fin inngangen til Colosseum var.
FEIRET: Kulturminister Ellen Horn og kinosjef Ingeborg Moræus Hansen feiret i kveld Oslo Kinematografers 75-års dag.
KONFETTI: Det regnet både konfetti og vann under Oslo Kinematografers folkefest på Majorstua.