Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Metoo

Woody Allens kone snakker ut: - Jeg visste at livet mitt var over

I 1997 giftet hun seg med sin tidligere stefar. Nå snakker hun for første gang ut om oppveksten, anklagene, og Metoo-stormen rundt ektemannen.

PAR: Soon-Yi Previn og Woody Allen har vært gift siden 1997. Previn er adoptivdatteren til Allens eks-samboer. Foto: NTB Scanpix:
PAR: Soon-Yi Previn og Woody Allen har vært gift siden 1997. Previn er adoptivdatteren til Allens eks-samboer. Foto: NTB Scanpix: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere tiår har Soon-Yi Previn valgt å bryte stillheten om overgrepsanklagene mot ektemann Woody Allen i et intervju med Vulture, først trykket i New York Magazine. Det er første gang Previn uttaler seg om anklagene siden 1992. Den gang gjaldt det rykter om at hun selv var blitt mishandlet av Allen - som også er hennes tidligere stefar.

- Jeg er ikke en tilbakestående, mindreårig liten blomst som har blitt voldtatt, mishandlet eller skjemt bort av en ond stefar - ikke i nærheten, sa hun den gang til Newsweek.

Previn ble adoptert av Mia Farrow og André Previn i 1978. De skilte seg i 1979, hvorpå Farrow innledet et forhold med Woody Allen. Allen adopterte to av Farrows biologiske barn: Dylan og Moses Farrow. Dylan Farrow har seinere anklaget adoptivfaren for seksuelle overgrep. Dette melder blant annet BBC.

Barna fra den tidligere familien har delt seg på Allens og Farrows side, og konfliktnivået har vært høyt de siste årene, med anklager mot begge foreldrene.

- Utnyttet Metoo-bevegelsen

I intervjuet hevder Previn at Dylan Farrows overgrepsanklager mot Allen er falske, og at Mia Farrow mishandlet henne. Videre anklager hun adoptivmoren for å ha utnyttet Metoo-bevegelsen for egen vinning.

- Det som har skjedd med Woody er svært opprørende. Hun har brukt #MeToo som et påskudd for å framstille Dylan som et offer, og en hel generasjon hører nå om dette igjen. Det burde de ikke, sier hun til Vulture.

Previn beskriver oppveksten med Farrow og André Previn som vanskelig og preget av mishandling.

- Hun prøvde å lære meg alfabetet med treklosser. Hvis jeg ikke kjente igjen bokstavene med en gang, hendte det hun kastet dem på meg eller på gulvet. Hvem kan lære under et sånt press?

Previn sier også at Farrow holdt henne opp ned lenge av gangen fordi hun «trodde at blod til hjernen gjorde henne smartere», og at hun slo henne med åpen hånd og med en hårbørste.

Familien avviser alle påstander om mishandling og omsorgssvikt overfor Vulture.

Fant nakenbilder av adoptivdatteren

Ifølge Previn startet forholdet hennes med Allen da hun var 21 år gammel. Allen og Mia Farrow var fortsatt samboere. Forholdet tok slutt da Farrow fant nakenbilder Allen hadde tatt av Previn med et polaroidkamera.

- Jeg husker telefonen jeg fikk da hun fant bildene. Jeg plukket opp røret og Mia sa: «Soon-Yi». Det var alt hun trengte å si, i en foruroligende tone. Jeg visste at livet mitt var over, og at hun visste alt. Hun spurte meg om det da jeg kom hjem, og av rent overlevelsesinstinkt nektet jeg. Det var da hun sa: «Jeg har bildene», sier Previn videre i intervjuet.

- Selvfølgelig slo hun meg. Og så ringte hun alle.

Previn uttrykker i intervjuet at hun opplevde forholdet som et «moralsk dilemma», og kaller det «et enormt svik fra oss begge» overfor Farrow, «en forferdelig ting å gjøre» og «et grusomt sjokk å utsette henne for».

Intervjuet har skapt sterke reaksjoner, blant annet fra Allens adoptivdatter Dylan Farrow og hans biologiske sønn Ronan Farrow. Sistnevnte påpeker blant annet at artikkelforfatteren, Daphne Merkin, er en venn og beundrer av Allen.

- Som sønn og bror, er jeg sint på New York Magazine (utgiver av Vulture, red.anm) for at de har trykket denne svertende artikkelen. Som journalist er sjokkert over den slepphendte behandlingen av fakta, at øyevitnene til overgrepene ikke er nevnt, og at min søsters mange uttalelser ikke er inkludert. Overgrepsofre fortjener bedre, skriver han på Twitter.

Hele Norges coronakart