Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

WTF, når ble Microsoft verdens mest endringsglade selskap?

Tapte kampen om mobile operativsystemer, vil Petter Smarte seg ut av krisen med chatbots og hologrammer.

INNOVATIVT: Microsoft er fortsatt selskapet for folk som putter skjorta nedi chinosen, men teknologinettstedet The Verge mener selskapet endrer seg i større hastighet enn noen av konkurrentene. HoloLens-brillene er en del av Microsofts nye liv etter Windows. Foto: Reuters/Scanpix
INNOVATIVT: Microsoft er fortsatt selskapet for folk som putter skjorta nedi chinosen, men teknologinettstedet The Verge mener selskapet endrer seg i større hastighet enn noen av konkurrentene. HoloLens-brillene er en del av Microsofts nye liv etter Windows. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gammel streiting slår tilbake, var overskriften på en artikkel under denne spaltevignetten i fjor høst. Den gamle streitingen var Microsoft, anledningen var lanseringen av nettbrettet Surface Pro 4 og Surface Book, en hybrid av nettbrett og laptop. Den karismatiske produktsjefen Panos Panays presentasjoner utløste teknobegjær og mildt overrrasket entusiasme hos durkdrevne bransjefolk.

Men et halvår senere er det knapt noen jeg kjenner som går rundt med disse produktene.

Det kan selvsagt skyldes at min bekjentskapskrets er lite overlappende med Microsofts kjernepublikum. Men det er nok fortsatt slik at Microsoft sliter med å utfordre Apples karismatiske kontroll over maskinvaremarkedet. I mellomtida finner den gamle dinosauren på en masse annet rart og funky.

Under selskapets utviklerkonferanse forrige uke, Build 2016, skjedde det så mye at det toneangivende teknologinettstedet The Verge slo fast at ingen andre selskaper endrer seg raskere og mer voldsomt enn nettopp Microsoft.

Ikke mange så dette komme. Vi er nok mange som fortsatt tenker på Microsoft som den litt klønete giganten fra Redmond, Washington som vagget rundt i verdens kontorlandskaper med en tralle full av Windows 98 og annen kjedelig kontorprogramvare i papp og krympeplast.

Men det er lenge siden.

Toppsjefen Satya Nadella presenterte selskapets Build 2016-nyheter under mantraet «mobile first, cloud first». Det gikk samtidig tydelig frem at Microsoft ikke lenger har de store ambisjonene om å drive de mobile enhetene vi går rundt med. Microsoft har i praksis gitt opp sitt eget mobile operativsystem, Windows Phone, mener flere observatører. Til tross for mange gode kvaliteter lyktes man aldri med å bli en seriøs utfordrer til Apples iOS og Googles Android.

Det er ganske krise i en tid da stadig mer av data- og nettbruken skjer på smarttelefoner og nettbrett.

PLATTFORMUAVHENGIG: Microsoft tapte kampen med Google og Apple om dominans i markedet for operativsystemer for mobil. Nå ser selskapet og toppsjef Satyna Nadella framover, og satser farmen på plattformuavhengige kommunikasjonstjenester basert på kunstig intelligens. Foto: Reuters/Scanpix
PLATTFORMUAVHENGIG: Microsoft tapte kampen med Google og Apple om dominans i markedet for operativsystemer for mobil. Nå ser selskapet og toppsjef Satyna Nadella framover, og satser farmen på plattformuavhengige kommunikasjonstjenester basert på kunstig intelligens. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Men Microsoft legger seg ikke ned for å dø. I stedet vil selskapet innovere seg ut av krisen. Microsoft vil blant annet bygge skybaserte, automatiserte verktøy for kommunikasjonstjenester som skal kunne kjøre på alle mobile operativsystemer, det være seg iOS, Android eller Windows Phone, så lenge det varer.

Det er i seg selv ganske revolusjonerede: Microsoft som plattformuavhengig tjenesteleverandør med steinhardt fokus på mobil.

Jo da, det er fortsatt noe som heter Windows 10, og det går mot en ny, større oppdatering til sommeren. Men vel så spennende er hologrammer og utvidet virkelighet ved hjelp av selskapets HoloLens-briller, chatbots, maskinlæring og kunstig intelligens, for å nevne noen av de viktigste stikkordene for Microsofts forsknings- og utviklingsoffensiv.

Microsoft vil blant annet utvikle plattformagnostiske skytjenester der såkalte chatbots - smarte programvareskript basert på kunstig intelligens som forstår naturlig menneskelig tale og utfører oppgaver via nettet - skal ta over en del av funksjonene til appene vi i dag bruker. En slik bot skal fungere like godt sammen med Skype som med Slack. Den sniker seg inn mellom operativsystemene til Apple og Google på den ene siden, og tjenesteyterne på nett på den andre.

Tenk deg en diskret og smart butler som dukker opp og tilbyr hjelp når du trenger det, som en veldig mye smartere variant av Apples Siri eller Gogles Now.

Dette er det selvsagt mange andre enn Microsoft som prøver å få til, ikke minst Apple og Google. Men det er ikke enkelt, og avhenger blant annet av hvor fort utviklingen innenfor kunstig intelligens går.

Microsofts største fortrinn i konkurransen: Selskapet må vinne, eller i det minste ta en solid posisjon. Ellers ser det mørkt ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!