Wuha = u-hjelp

I går startet Wuha-festivalen (Wuha = etiopisk for vann) for første gang. Vi nordmenn elsker å arrangere, oppsøke og etablere nye festivaler. Det fins snart en festival for enhver tenkelig musikalsk legning. Hadde jeg vært paranoid, ville jeg påstått at en festival var stedet der kriminelle hvitvasket penger. For hva er hensikten - sett fra arrangørens øyne - å tilby musikalske langhelger som ofte ender med underskudd? Det er for tidlig å si hvordan det går med Wuha-festivalen, men initiativtakerne Simen Joner og Kjetil Bjørke får i hvert fall ikke en eneste krone.

DET ER HELT

riktig, for Wuha-festivalen skal nemlig ingen tjene penger på. Det er en idealistisk idé sprunget ut av hjertene til Joner og Bjørke, som nå etter et år med hardt arbeid og selvoppofrende livsstil har de fått det til. Hver eneste dag hele denne uka spiller en rekke artister på ulike Oslo-scener. Gratis. Men ikke for publikum. Pengene som kommer inn, går til sult- og kriserammede i Afrika - nærmere bestemt Etiopia og Eritrea.

«JEG KAN FAEN

meg ikke sitte på ræva mens folk dør,» tenkte Simen Joner og lagde festival for Afrika. Dette og mye mer fortalte han og Bjørke i et intervju med Dagbladet for et par uker siden. Ideen vokste fort til stormannsgalskap - heldigvis. Og alle gode krefter var med på laget. Klubber og konsertsteder åpner dørene. Kjente og ukjente artister takket ja til å stille opp uten honorar. Som arrangør av Julemusikantene sammen med Frelsesarmeen, vet vi i Dagbladet at hjertelaget er stort hos norske artister.

RESULTATET ER BLITT

en artistdugnad vi sjelden har sett maken til - en solidaritetsfestival der alle inntekter uavkortet går til konkrete prosjekter i regi av Utviklingsfondet, Redd Barna og Kirkens Nødhjelp - profesjonelle aktører vi kan stole på. Blant de nærmere 100 artistene finner vi Askil Holm, Briskeby, Bjørn Eidsvåg, Bugge Wesseltoft, El Corazon, Equicez, Furia, Johndoe, Klovner i kamp, Lars Beckstrøm, Madrugada, Maria Solheim, Palace of Pleasure, Surferosa og Øystein Greni & Nicolai Eilertsen. Her er det bare å finne sine favoritter og møte opp. Info: www.wuha.no

Hatten av for Wuha-festivalen, initiativtakerne og alle gode krefter!