Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wunderboy

Wunderkammer-platen blir skamrost av pressen, og snart starter innspillingen av Erlend Loes «Detektor». Pressen faller i staver over Stavangers Wunderkammer. De hadde vokalist Pål Jackman aldri drømt om.

Pål Jackman (31) er for mange kjent som regissør. I høst skal han ha regien på Erlend Loes «Detektor». Men først skal han bli popstjerne.

ETTER FIRE ÅR med orkestret Wunderkammer, løsner det skikkelig. Selv har han alltid hatt tro på sin egenkomponerte blanding av sigøynermusikk, sirkus, ompa, tango og pønk med tekster framført på engelsk og tysk. Siden starten i 1995 har han parallelt med filming jobbet jevnt og trutt med sitt seks til ni manns store orkester. Haugesunderen har blant annet forsøkt å selge seg til Oslo. - Jeg har flydd rundt til alle de store selskapene, uten å få respons. Det er vanskelig å diskutere musikk med dem, de tenker bare strategi og sexy artister. Jackman siktet seg i stedet inn mot det nystartede tomannsforetaket Skarv i Stavanger. De ga et kontant ja, og kan nå peke laaaang nese til de store selskapene. Nå triller sekserne inn. - Det var utrolig godt og overraskende å lese anmeldelsene. Var redd alle sjangerne våre skulle gjøre at anmelderne falt av lasset, men det motsatte skjer. Kanskje selges alle de 1000 lagde eksemplarene, slik at vi kan trykke et nytt opplag med et enda tøffere cover.

JACKMAN TROR IKKE han hadde klart å lage en slik plate i Oslo. - Det er mer impulser i Oslo, og dermed flere trender som oppstår. Det er lett å la seg påvirke og følge strømmen. Vi har klart å lage noe eget fra Stavanger. Sigøynermusikken ble jeg glad i etter en rundreise i Øst-Europa i 1989. Nå hører jeg mye på norsk folkemusikk. Hardingfele er bra, og så liker jeg Motorpsycho; energien og viljen er enorm. Energisk er også Wunderkammer, men spillejobbene er få. - Vi har en konsert i Haugesund i dag. Kanskje skjer det mer nå, det hadde vært gøy å få spille på Quart, hinter en håpefull Jackman.

VED SIDEN AV å være et musikalsk funn, er han også en film-komet. I fjor vant han Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad, og i år skal han altså feste Erlend Loes «Detektor» på film. - Manuset fikk jeg rundt jul. Enkelte deler hadde jeg ikke sansen for, men etter ha snakket med Erlend, skjønte jeg hva han ville, og så var vi i gang. Det beslektede emnet er hemmelig, men det handler om å finne noe, kanskje seg selv. Hovedpersonen går nemlig rundt med en detektor. Innspillingen starter i september og kanskje blir regissøren også kreditert for musikken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media