wwweldig lovende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har dessverre lenge vært slik at du når en større del av den norske litterære offentlighet om du snakker høyt på Café Arcimboldo enn ved å skrive i Vinduet. Nå kan det forandre seg.

I går presenterte redaktørene Nikolaj Frobenius, John Erik Riley og Tor Eystein Øverås sin første utgave av Gyldendals gamle tidsskrift. Fellestrekkene ved de tre er at de er menn, forfattere og unge. To av de tre var ikke engang født i det belastede år 1968.

  • Og de begynner godt. Vinduet kommer fra nå med rene temanummer. Det første er viet familien. All slags familie. Redaksjonen har fått den svenske forfatteren Stein-Owe Bergwall til å skrive om sin barndom, sine foreldre og sin bror. Det spesielle er at broren er Thomas Quick. Bare familiebildet med mor, far og sju barn hos fotografen, med den kommende seriemorder ytterst til høyre, er sterkt. Det er også den korte teksten.
  • Slik makter redaktørene i sin første utgave å både overraske, engasjere og berøre oss. Men klarer de å provosere?
  • Med 19 forskjellige bidrag, fra redaktørenes gruppeintervju med Hans Herbjørnsrud via George Bataille om Kafka og Ellen Mortensen om «Lausunger, lesber og libertinere» fram til Rileys intervju med multiperson og cybertransvestitt Sandy Stone, er det bredden, tilgjengeligheten og leseoverraskelsene som blir det mest karakteristiske med vårt nye litterære tidsskrift. Her er det forfatterne som står i Vinduet, kikker ut på samfunnet og forteller hva de ser. Resultatet er et vindu som ikke bare er nypusset. Det står åpent. Og det er deilig med frisk luft.

Kanskje kan Tom Egil Hverven provosere sin tidligere kollega Arild Linneberg der han i en artikkel om foreldre og barn i norsk nittitallslitteratur omtaler Linnebergs siste bok «Far og barn i moderlandet» som «noe av det mest frastøtende jeg har lest om familien i nyere norsk litteratur».

Med sine temanummer, i sin billedbruk og med skribenter som tør bruke egne liv som utgangspunkt for tekster og essays, minner nye Vinduet mye om engelske Granta. Men det tåler også sammelikningen. Antall utgivelser går ned fra fire til tre i året. Det fjerde nummeret erstattes av en ukentlig oppdatert internettutgave. Nettvarianten www.vinduet.no er gratis, og skal inneholde litteraturkritikk, litterære tekster og klassikere fra Vinduets annaler. Her skal også debattene føres. Hvis det blir noen, da. Foreløpig er nettutgavens katalog skrinn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer