www.vettskremte?

Krigen i bokbransjen er i gang igjen etter nøyaktig tjue dagers våpenhvile.

Sist tirsdag skulle partene hver for seg velsigne bransjeavtalen og deretter ta en god sommerferie. I siste time kom Den norske Bokhandlerforening på banen med noen «presiseringer» som de ville at motparten, Forleggerforeningen, skulle rope halleluja over.

I går skrev krigerne brev til hverandre. De er enige om at i verste fall er det ingen bransjeavtale klar 1. januar 1999.

  • Hva er det de krangler om nå? Det mest åpenbare temaet er det vederstyggelige Internettet. Bokhandlerne har merket pustet i nakken fra Internett siden Amazon-bokhandelen i Seattle har fått et visst drag på bokkjøpere i Norge, Haugen Bok er online, og Schibsted bygger opp sin egen tjeneste.
  • Einarsson har et poeng. Hvis bokklubbene får putte så mange ekstrabøker med 25 prosent rabatt som de vil inn på sine nettsteder, vil bokklubbene til slutt kunne kjøre enda flere i grøfta.
  • Bransjeavtalen har vært en grøsser, og det er nok måten dette siste kapittelet er skrevet på som smerter Guldvog og forleggerne mest. Det konkrete påbudet Einarsson ønsker å innføre, kan lett omgås. For eksempel ved at forleggerne oppretter flere bokklubber, forkledd som nettbokhandler, som kan selge med 25 prosents avtalefestet rabatt. Da vil kundene bla i norske romaner hos Tanum, Norli og Libris og gå hjem og kjøpe dem billig via nettet. Denne tanken bør gjøre bokhandlerne enda mer vettskremte enn de er.

Bokklubbene planlegger selvfølgelig å betjene sine kunder via nettet, og det er blant annet her Bokhandlerforeningens Einar Einarsson ønsker å binde bokklubbenes eiere, forleggerne, på hender og føtter. Han vil at bare medlemmene skal få kjøpe bøker fra bokklubbene, og at det skal være et tak på antall titler.

Bokhandlerhøvding Einar Einarsson kaller det «arrogant» når motparten sier at de ikke klarer å forholde seg til hans «presiseringer». Sindre Guldvog i Forleggerforeningen sier at Einarsson & co. har brutt spillereglene og mistenker motparten for å ikke ønske noen bransjeavtale.

Men Einarsson er også ganske frekk når han løper inn igjen på banen etter at kampen er slutt og ber motstanderne ha med disse presiseringene når de skal stemme over avtalen på sin generalforsamling halvannen time seinere.

Glemte partene å diskutere internettsalg i Trondheim 10. juni?