Wyclefs store kveld

Wyclef Jean må denne uka ta et steg ned til andreplass på hit40-lista med «911», som han framfører sammen med Mary J. Blige. Fredag var han imidlertid utvilsomt Oslo-nattas nummer én. I tre og en halv time holdt han sitt dj-show på Barock.

Gjennom en rekke avis- og tv-intervjuer fredag ettermiddag og kveld viste Jean hvilken artikulert showmann, hiphop-representant, humorist og sjarmtroll han er. Og så befriende det føles når en pop-celebritet og mangemillionær i Jeans klasse på oppford-ring plukker opp gitaren og tar en trudelutt, slik Fredrik Skavlan fikk ham til å gjøre på tampen av sin «Først og sist»-sending.

Ca. en time etter endt Skavlan-sending befant undertegnede seg på utestedet Barock. Der skulle Wyclef være dj. De første jeg møtte innenfor døra, var de gamle Beat-redaktørene Morten Ståle Nilsen og Knut Eivind Straume. Med et kollektivt grynt forlot de stedet. De mente de hadde ventet lenge nok på dette tullet. To minutter seinere hørtes Wyclefs umiskjennelige stemme i lokalet. De neste tre og en halv timene var en ok påminner om at savnet av Beat og deres teft nok er til å leve med i dagens musikkverden. Hele kvelden endte opp som en gedigen fest, mer i stil med et frodig, usnobbete og hemningsløst sound system-party på Jamaica eller i Bronx, enn et moderne dj-set.

Lillebror Sedeck Jean var dj, mens Wyclef satt, lå og sto oppå høyttalerne mens han rappet og sang på alt fra «Take On Me» til Fugees' største slagere og hiter fra Outkast, Destiny's Child og Whitney Houston. Et lite hoff av Barock-babes var dødsivrige etter å klø på og danse med Wyclef. Wyclef lot det skje. Litt seinere beveget han seg gjennom massen og opp på en høyttaler midt i lokalet. Der holdt han en liten tale til avdøde Benjamin.

I tretida avsluttet mannen som har solgt 30 millioner plater, kvelden med en dansekonkurranse. Wyclefs egen livvakt med late, godmodige bevegelser og snille hundeøyne laget en runding på gulvet før brødrene Jean kastet seg ut i en vilter break dance.