«X-Files»-skaper lager ny serie for strømmetjeneste

Takker internett for «X-Files»-suksessen.

TIDLIG NETTSUKSESS: «X-Files» var en av de første seriene som dro nytte av umiddelbare tilbakemeldinger fra datakyndige fans. Her et bilde fra filmen «X-Files: I Want to Believe» fra 2008. FOTO: PROMO
TIDLIG NETTSUKSESS: «X-Files» var en av de første seriene som dro nytte av umiddelbare tilbakemeldinger fra datakyndige fans. Her et bilde fra filmen «X-Files: I Want to Believe» fra 2008. FOTO: PROMOVis mer

(Filtermagasin.no): - Det var fantastisk! Dette var rundt begynnelsen av chatterommene, det er så lenge siden, sukker tv-produsent Chris Carter (56) over telefon til Filter.

I 1993 startet det som hittil er hans største livsverk. TV-serien «The X-Files», om de to FBI-agentene Scully og Mulder (Gillian Anderson og David Duchovny), ble et tv-fenomen som oppstod rundt internetts oppvekst.

Litt av æren gir Carter til diskusjonsforumene.

Nærhet til fansen   - Vi fikk øyeblikkelig tilgang til vårt publikum, det vi kalte vårt «hardcore» publikum, sier han.

- Inntrykkene deres ble lagt på nettet øyeblikkelig, så vi kunne se dem og dra fordeler fra dem med en gang. Den typen tilbakemelding var uvurderlig. Men for oss var det også gleden over at vi nådde et publikum, uten at vi trengte å vente på postede brev.

Carter er snart aktuell for tv-skjermen igjen, etter flere års pause. Igjen er det science fiction, nemlig «The After», som begynner på Amazons strømmetjeneste Prime i 2015.

Den omhandler åtte fremmede som blir fanget i et parkeringshus, og når de etter hvert kommer seg ut derfra har verden blitt kastet inn i post-apokalypsen.

- Verden slik de kjenner den har forandret seg fullstendig, og de vet ikke hvorfor. Jeg har hatt ideen i seks-sju år, og den har forandret seg mye med tiden. Dette er noe jeg har tenkt på lenge.

Større frihet 1300-tallsverket «Den guddommelige komedie» utgjør grunnlaget for tv-serien, som han håper kan nå 99 episoder — siden Dante Alighieris historier om reisen gjennom etterlivet har 99 sanger.

- Den er historisk, og levetiden er kjempelang. Hvorfor resonnerer de historiene hos oss? Det blir fremdeles laget nye oversettelser av boken - og jeg vil forstå dét, og føre det inn i min historiefortelling.
Han hevder at rekkevidden i «The After» gjør til at det er mye plass for interessante sci-fi-spørsmål også her, på samme måte som i «The X-Files».

UTELUKKER IKKE FORTSETTELSE: Chris Carter er fremdeles glad i «X-Files», og utelukker ikke at historien kan fortsette i en eller annen form. FOTO: Max Nash/AFP
UTELUKKER IKKE FORTSETTELSE: Chris Carter er fremdeles glad i «X-Files», og utelukker ikke at historien kan fortsette i en eller annen form. FOTO: Max Nash/AFP Vis mer

Denne gangen skal serien derimot primært strømmes på internett, noe som gir Carter mer frihet — både språklig og visuelt — enn på tradisjonelle «network TV»-kanaler som «The X-Files» gikk på.

Jobber på manus - Språket er av og til sjokkerende, og bildene kan være mer sjokkerende, og jeg har aldri hatt muligheten til å gjøre det i jobben som tv-produsent.

- Føles den friheten som en god ting?

- Jeg er delt: På den ene siden synes jeg at du skal være fri og uhemmet som forteller, men på den andre siden bør man være forsiktig for ikke å tre over i å bruke ting spekulativt. Det kan gjøre historien billigere, sier Carter — og hinter kanskje til kritikken mot pupper og vold i HBO-serier som «Game of Thrones».
Carter arbeider nå på manusene for førstesesongen av «The After», som Amazon Prime ønsker å slippe som fire to-episoders-bolker. Med de nye sosiale samtaleplattformer som har kommet de siste 20 årene lurer han nå på hvordan han kan bake det inn i historiefortellingen sin.

Blir aldri lei Chris Carter er en av bidragsyterene i National Geographic-serien «The 90s: The Last Great Decade?» som går på National Geographic i helgen. Selv er han litt skeptisk til om tittelen stemmer — fordi «alle tiår i menneskeheten er fantastiske på en eller annen måte» — men han mener at «The X-Files» åpenbart er hans sterkeste 90-talls-minne.

- «The X-Files» fanget alt som 90-tallet var for meg. Jeg så alt gjennom linsene til en historieforteller som lagde dette tv-programmet. Det er ikke én ting, det er mye som stikker seg frem. Jeg fikk sjansen til å utrykke meg — eller kanskje jeg bør kalle det å registrere mitt inntrykk av tiden — gjennom dette tv-programmet.

- Blir du noensinne lei av å snakke om «The X Files»?

- Jeg blir aldri lei av å snakke om det, fordi jeg tenker på det hele tiden. Det er fremdeles ubesvarte spørsmål der ute, og det er det som gjør det så interessant.

- Det er alltid snakk om flere utvidelser av «The X Files»-universet, enten som filmer eller flere episoder. Er det fremdeles sannsynlig?

- Det har blitt snakket om, svarer Carter hemmelighetsfullt.

I tilfelle du lurer på hva Mulder og Scully gjør nå, så svarte Carter dette i et Reddit-møte i februar: — Scully jobber fremdeles som doktor. Mulder er ikke på Twitter, fordi han er redd for sosiale media. Han ville ha vært på en mer anonym sosial plattform, som Reddit. Han arbeider som magiker.

Denne artikkelen er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.