«The Crown»

«X-Files»-stjerna blir Thatcher: - Ubehagelig

«X-Files»-stjerna Gillian Anderson skal spille tidligere statsminister Margaret Thatcher. Det skaper sterke reaksjoner.

NY ROLLE: Gillian Anderson spiller Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher, her avbildet i 1984 da hun var 59 år gammel. Foto: NTB scanpix
NY ROLLE: Gillian Anderson spiller Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher, her avbildet i 1984 da hun var 59 år gammel. Foto: NTB scanpixVis mer

Nå er det kjent: Stjerna Gillian Anderson (51), aller best kjent for sin rolle i «X-Files», skal spille rollen som Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher i den fjerde sesongen av «The Crown».

Den tredje sesongen av den populære Netflix-serien, som følger den britiske dronning Elizabeths liv, er tilgjengelig fra 17. november.

NY SESONG: Sesong 3 av «The Crown» kommer 17. november. Video: Netflix Vis mer

Den fjerde sesongen spilles inn nå, og her er Thatcher en viktig del av historien. Men at nettopp Gillian Anderson skal spille henne, vekker oppsikt, skriver Huffington Post.

«Jernkvinnen» Margaret Thatcher, som døde i 2013, vekker nemlig fortsatt sterke følelser i den britiske befolkningen - og mange av dem negative.

For mange briter som vokste opp med Thatcher på 70- og 80-tallet, er navnet hennes synonymt med gruvestreiker, utarming av arbeiderklassen og konflikten i Nord-Irland. Thatcher var statsminister fra 1979 til 1990, og Storbritannias første kvinnelige statsminister.

- Ubehagelig «crush»

Castingen av Anderson har fått det til å koke i kommentarene på Twitter:

- Ikke la meg bli tiltrukket av Thatcher, skriver Mitch Benn.

- Du kommer til å få en ubehagelig «crush» på Margaret Thatcher, kommenterer Tyler King.

- Jeg gleder meg veldig til å jeg kan si «Jeg har ikke følt meg så seksuelt forvirret siden de valgte Gillian Anderson til å spille Margaret Thatcher», skriver Róisín Caird.

Andre reagerer på det de ser som skuespillerens støtte til den tidligere statsministeren.

Da Netflix annonserte at de hadde plukket ut Gillian Anderson, skrev skuespilleren selv følgende på Twitter:

«Forelsket» i Thatcher

- Jeg er så glad for å bli en del av filmteamet i «The Crown», og til å få muligheten til å portrettere en slik komplisert og kontroversiell kvinne. Thatcher var uten tvil en formidabel kvinne, men jeg gleder meg til å kunne utforske det som var under overflaten og, tør jeg si det, forelske meg i ikonet som, enten hun ble elsket eller hatet, definerte en tidsepoke.

Det er særlig dette med at hun skal «forelske» seg i («falling in love with») Thatcher, som har fått mange til å se rødt.

- Å bli forelsket i en som er ansvarlig for Section 28, døde gruvearbeidere, og den totale utslettelsen av arbeiderklassesamfunn. Kult, Gillian, kjempekult, skriver en Twitter-bruker som kaller seg BQBBY (section 28 var en kontroversiell lov om homoseksualitet, som senere ble trukket tilbake, red. anm).

- Thatcher var et monster og en krigsforbryter som støttet dødsskvadroner i Nord-Irland, var åpen for rasisme og systematisk forfulgte de fattige og arbeiderklassene i Storbritannia, skriver Pádraic Mac an Bháird.

Andre mener at det er lite feministisk av Gillian Anderson å komme med en slik rosende formulering om Thatcher:

- Jeg har alltid trodd at Anderson var en feminist. Jeg tror ikke hun vet hva Thatcher sto for, jeg tror ikke hun skjønner det i det hele tatt, skriver en Twitter-bruker som kaller seg Freddy Krueger's Nan.

Men Gillian Anderson, som i tillegg til «X-Files» er kjent fra serier som «Bleak House», «The Fall», «Great Expectations», og nå Netflix-serien «Sex education», får også en rekke støtteerklæringer.

Flere fans mener at hun kommer til å gjøre en glitrende jobb med å portrettere en av Storbritannias viktigste kvinner gjennom tidene.

- Jeg skjønner at hun er kontroversiell, og med god grunn. Men hun eksisterte, var statsminister og er en del av historien. En kompleks karakter som dette gir skuespillere unike utfordringer og jeg vet at Gillian vil utføre det på en god måte, skriver «Jules».

Ny dronning

Den tredje og fjerde sesongen har med en rekke nye skuespillere, som tar over etter som de kongelige aldres i serien, skriver Buzzfeed.

Den Oscar-vinnende skuespilleren Olivia Colman tar over fra Claire Foy i rollen som dronning Elizabeth II.

Tobias Menzies skal spille prins Philip, mens Helena Bonham Carter skal spille prinsesse Margaret. Josh O'Connor skal være prins Charles.

I løpet av den tredje sesongen vil du også møte Camilla Parker Bowles, som spilles av Emerald Fennell.

Prinsesse Diana skal spilles av Emma Corrin, men hun er ikke aktuell før i sesong fire.

Akkurat hva som vil er plottet i sesong fire, er foreløpig ikke kjent. Sesong tre skal dekke årene mellom 1964 til 1976, ifølge Variety. Nøyaktig hvilke år fjerde sesong dekker, er ennå ikke klart.