Xbox 360-datoen klar

Den norske datoen avslørt på japansk pressekonferanse.

TOKYO (Dagbladet.no): Det ble i dag avholdt en Xbox 360-pressekonferanse i forkant av Tokyo Game Show i Japan.

Der ble det røpet hvilke datoer Microsofts kommende spillmaskin skal lanseres.

USA først

Først ute er USA, som får maskinen i salg tirsdag den 22. november. Den europeiske lanseringen er ti dager senere, på fredag den 2. desember.

Japan får maskinene sist av alle, den 12. desember.

Dette er første gang en spillmaskin blir lansert i de tre store verdensmarkedene i samme tidsperiode.

Tilgjengelig for publikum

På dagens pressekonferanse ble det også fortalt at Xbox 360 vil kunne prøves av publikum for første gang på Tokyo Game Show, som starter i morgen.

AVSLØRTE: Yoshihiro Maruyama, Xbox-sjefen i japan, kunne på dagens pressekonferanse avsløre at Xbox 360 kommer til Norge den 2. desember. Foto: Snorre Bryne
AVSLØRTE: Yoshihiro Maruyama, Xbox-sjefen i japan, kunne på dagens pressekonferanse avsløre at Xbox 360 kommer til Norge den 2. desember. Foto: Snorre Bryne Vis mer

I tillegg vil en lang rekke spill være tilgjengelig for utprøving.

Xbox-sjefen for Japan, Yoshihiro Maruyama, kunne på pressekonferansen som fant sted klokka ett japansk tid fortelle at Xbox 360 kun vil komme i én utgave i Japan.

Denne pakken vil inneholde en harddisk, i motsetning til i Europa og USA der harddisken er valgfri.

- Vi har en veldig moden infrastruktur med bredbånd i Japan, og japanerne spiller mye online rollespill. Xbox 360-spill av denne typen, som «Final Fantasy XI», krever harddisk - og det vil være flere spill av denne typen tilgjengelig i Japan enn i resten av verden. Derfor har vi valgt å kun selge Xbox 360 med harddisk, fortalte Maruyama.

Vil erobre Japan

Å appellere til japanernes spillsmak kan være et smart trekk, ettersom dagens Xbox har solgt svært dårlig i Japan. Japanske spillere har sverget til Nintendos Gamecube og spesielt Sonys PlayStation 2.

- Vi er åpenbart ikke fornøyde med hvordan dagens Xbox har gjort det i Japan. Vi måtte gjøre alt på veldig kort tid, mens vi har forberedt oss i tre år på japan-lanseringen av Xbox 360. Det gjør at vi også kan tilby japanske spillere en langt større rekke spill som appllerer spesielt til dem, noe vi ikke har sett så mye til på dagens Xbox, sa Maruyama.

I den kommende konsollkrigen ønsker Microsoft å få bedre innpass på det japanske markedet - og det at de lanserer sin maskin før konkurrentene kan ha noe å si.

- Det er fordeler ved å være først på markedet, men det er ikke slik at vi da automatisk får støtte av publikum. Vi må bare bruke den tiden vi har før de andre entrer markedet på å vise hva vi er gode for, fortale Maruyama, og fortsatte:

- Vi må nå konsentrere oss om å få ut informasjon om de forskjellige spillene vi har - og hvis folk får prøve dem, så håper vi at de også vil like det. Vi må prøve så godt vi kan å gi spillerne nye opplevelser. 

Store prisforskjeller 

Den japanske prisen på Xbox 360 vil være på 37.900 yen før moms - litt i overkant av 2200 norske kroner.

Dette er vesentlig lavere enn de norske prisene, der modellen uten harddisk vil koste 2600 kroner, mens du må ut med 3600 kroner for den med.

- Vi har tatt hensyn til lokale forhold og valutaforskjeller. Den prisen som var satt for resten av verden mente vi var for høy for det japanske markedet. Vi har valgt å gi maskinen det vi mener er en rett pris for et elektronisk produkt av denne typen, sa Maruyama.

Tokyo Game Show går av stabelen i morgen. Det er ventet at Nintendo vil presentere alle detaljer om sin kommende spillmaskin Revolution - samt vise fram den myteomspunnede håndkontrolleren.

Dagbladet.no vil være på plass for å dekke begivenhetenes gang.

EGET 360-HUS: I dette bygget, som Microsoft nå setter opp i Tokyo, skal man få prøve ut maskinen i "hjemlige omgivelser".
NORSK DATO: Dagbladet.no fikk opplyst at Xbox 360 slippes 2. desember på det norske markedet.