Xbox 360 får HD DVD i år

... men den blir ekstern.

(Dagbladet.no): I åpningstalen på teknologimessen CES som pågår i Las Vegas, fortalte Microsoft-sjef Peter Moore at Xbox 360 vil få støtte for det nye diskformatet HD DVD i løpet av 2006.

Dette vil imidlertid bli løst ved at man får kjøpt en ekstern avspiller, som man kobler direkte til Xbox 360-maskinen.

Kun for filmer

- Den nye spilleren tillater gjør det mulig for millioner av Xbox 360-eiere å kunne se HD DVD-filmer og annet høyoppløselig innhold, enten i fysisk eller digital form, sa Moore ifølge spillbloggen Joystiq.com.

Som du selv kanskje la merke til, er det kun filmer det er snakk om - og ikke spill. Det er ifølge Wikipedia annonsert at filmselskapene som støtter HD DVD-formatet vil gi ut nær 200 filmer på formatet i løpet av 2006.

Xbox 360 vil også i fremtiden benytte seg av DVD-formatet på spillene, noe som har gjort at flere utviklere muligens vil måtte ty til flere spilldisker for å få plass til alt innholdet.

Høyere kapasitet


HD DVD
står for high definition DVD, og er et nytt format som rommer 15 gb, eller 30 gb når informasjonen brennes i to lag (det er også annonsert trelags-brenning, noe som vil gi en kapasitet på 45 gb per disk).

MER PLASS: Med HD DVD-plater får man plass til film med bedre oppløsning. Foto: Scanpix
MER PLASS: Med HD DVD-plater får man plass til film med bedre oppløsning. Foto: Scanpix Vis mer

HD DVD er imidlertid ikke den eneste etterfølgeren til DVD-disken. Også konkurrent-formatet Blu-Ray har god støtte blant filmselskaper og elektronikkfirmer - viktigst av dem alle er muligens Sony med sin PlayStation 3.

Full krig

På Blu-Ray-diskene kan man lagre 25 gb for hvert lag, noe som gjør at de kan romme mer informasjon enn HD DVD. Til gjengjeld vil produksjonskostnadene på Blu-Ray-diskene være høyere, i hvert fall til å begynne med.

For konkurrentene er det ingen drømmesituasjon at det kriges mellom to vidt forskjellige diskformater.

Man risikerer i verste fall at spilleren som er kjøpt inn ikke støtter filmen du har lyst til, eller at julegavene ankommer i feil format.

EKSTERN: HD DVD-spilleren vil kunne kobles til Xbox 360 som en ekstern enhet.