Xena i et feministisk perspektiv.

Debatten om «Xena - Warrior Princess» fortsetter med et lengre innlegg av Horacio Fariñas, medlem i Xenadu.

Aksjon mot «Xena»

Det er flere grunner som gjør tv-serien Xena viktig og faktisk nødvendig. Xena kan gi inspirasjon og inngå i kampen mot:

- Kvinneundertrykkelse
- Kvinneforakt
- Kvinnemishandling

Xena dreier seg om en ensom heltinne i et mediehav av mannlige helter. Xena er den første og kanskje eneste TV-serien som fremstiller en 100% selvstendig, kvinnelig helt som på egen hånd nedkjemper farlige kjeltringer, så vel mannlige som kvinnelige. Det er dette som gjør Xena spesiell og frigjørende i en kjønnsrollemessig sammenheng.

Som utallige mannlige helter, kjemper hun en edel, selvoppofrende og modig kamp for å forsvare de svake mot onde og kaldblodige skurker. Hun bruker ikke vold med mindre hun er absolutt nødt til det. Hun uttrykker tydelig motvilje mot vold og å ta menneskeliv og gjør det kun i eget eller andre menneskers nødverge.

Hendelsene er plassert i en mytologisk-historisk periode preget av råskap og overlevelsesvold. Et viktig budskap som serien medbringer, er at selv under slike dystre omgivelser, er det mulig å være god overfor medmennesker og ha troen på at det er mulig å seire overfor onde krefter.

Riktignok, har hun selv en mørk fremtid som nådeløs skurk, men det er ikke hennes fortid serien handler om. Den handler om hennes nåtid der hennes drivkraft er hennes løfte om å ta et opgjør med seg selv og gjøre det godt igjen, som en måte å betale gjelden for hennes gamle ugjerninger. Hun har innsett at man skal bekjempe ondskap og urett, og hun vier sitt liv til det.

Sterke kvinner

Eventyr-produksjoner har blitt laget og vist på kino og tv i mange år, uten at man har valgt å betrakte dem som skadelige pga voldelige scener. Xena er ikke råere eller mer voldelig enn andre eventyr-produksjoner.

Tvertimot, denne serien inneholder et ekstra element som gjør den 100% severdig, ikke minst for barn, og det er at selv om kvinner ikke har plikt til å være krigere for en god sak, har de likevel rett til det, hvis de selv ønsker og kan, uten at noen skal skrike at kvinner må være "feminine", og at det ikke er "feminint" å være sterk. Ifølge den patrialkalske arven, innebærer femininitet underdanighetstvang, hjelpeløshet og stereotyp estetikk.

Det er derfor påfallende at visse mennesker har utpekt nettopp Xena som barnas hovedfiende. Noe så tragikomisk at latteren rører til tårene. De kunne ha valgt mellom dusinvis av voldelige middelmådige serier som går på omtrent alle kanaler, men det måte være den ene der helten er en kvinne. Dette vekker mistanker om hva de virkelige motivene kan være bak en såpass utspekulert aksjon som Roar Røise står bak. Jeg lurer om denne mannen først og fremst er drevet av kvinneforakt.

Xena som positiv veileder

Jeg er enig i at barn skal beskyttes mot negative påvirkninger, men å beskytte dem mot Xena!!! Det er nettopp Xena de bør få lov til å se, for å få med seg mest mulig av den positive påvirkningen denne serien kan gi.

Man må bruke hverdagen som utgangspunkt til å veilede barn, og en seriøs produksjon som Xena, er et nyttig hjelpemiddel til å supplere oppdragelsen med en rekke positive budskap.

Barn kan bli påvirket av voldelig innhold. Det er først og fremst barn som havner i mental ubalanse, vanligvis som følge av foreldresvikt, som kan bli påvirket negativt av alt mulig, særlig de som f. eks. driver med intensivt voldelige Playstation-/Nintendo-spill og lignende.

Positive trekk ved Xena:

- Serien er lærerik.

- Positivt underholdende

- Xena og Gabrielle, er ekstremt verdifulle rollemodeller for kvinner og jenter i alle aldre.

- Serien minner oss stadig om at ethvert menneske skal respekteres uansett hudfarge, religiøs tro eller mangel på sådean, kjønn osv.

Konklusjonen blir at vi må kjempe for å få Xena tilbake, og gjerne hele eventyrsøndagen, på et tidspunkt der det er mulig for de aller fleste, også barn, unge og foreldre, å kunne se den.

MORSINSTINKT: Xena og Gabrielle med baby Eve.Foto: SCANPIX
VENNSKAP: En viktig ingrediens i serien. Foto: SCANPIX