FEM ÅRS LYKKE: Stor utstilling i Beijing i forkant av den kommende partikongressen viser alle Xi Jinpings bragder i hans presidentperiode. Nå venter flere femårsperioder. Foto: AFP / NTB Scanpix
FEM ÅRS LYKKE: Stor utstilling i Beijing i forkant av den kommende partikongressen viser alle Xi Jinpings bragder i hans presidentperiode. Nå venter flere femårsperioder. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Kina

Xi Jinping er en «virvelvind av karisma!»

Ikke siden Mao har Kina sett en liknende personkultus.

Kommentar

«Uansett hvor han ferdes utløser Xi Jinping en virvelvind av karisma!» ifølge kommentatoren i en seks episoder lang dokumentarserie om president Xi Jinpings fortreffelighet. En rekke TV-serier, stabler med bøker og en diger utstilling i hjertet av Beijing skal forsikre folket – hvis noen skulle være i tvil – om at landets president og kommunistpartiets generalsekretær er en gave til menneskeheten.

Personkulten i Kina ble tonet kraftig ned etter formann Maos død i 1976. Uheldige utslag under Kulturrevolusjonen bidro til at de etterfølgende partikadrene la mer vekt på et kollektivt lederskap. Nå ser det ut til at trenden er i ferd med å snu.

Neste uke begynner Kommunistpartiets kongress i Beijing. Den holdes bare hvert femte år og er det nærmeste ettpartistaten Kina kommer «valg» av lederskap. Xi Jinping har hatt toppjobben i fem år. Vanlig praksis er at partilederen/presidenten kan sitte i to perioder; altså skal Xi skiftes ut i 2022. Vanlig er det også at neste leder pekes ut etter halvgått løp, slik at han – en hun er fortsatt utenkelig – skal vises fram på slutten av årets partikongress, som kommer til å vare i ei drøy uke.

Ingen ny kandidat har avtegnet seg som rød stjerne med himmelsk mandat pr. i dag. Derimot ser det ut til at mye er lagt til rette for at «virvelvinden av karisma» akter å fortsette utover sin tilmålte tid. Han er 64 år, og vil bare være 69 når hans to perioder er over i 2022. Ingen alder for en statsleder i våre dager. Mange solemerker, og stadig flere kremlologer, peker på at han vil sitte i minst én periode til.

Intens propaganda har lenge bearbeidet folket i den retningen. I forkant av kongressen har det statlige kinesiske TV-selskapet CCTV sendt en rekke serier som den ovennevnte om Xis karisma-diplomati i utlandet. Her drikker han øl med David Cameron, småprater med prins William, flanerer med Donald Trump på feriestedet Mar-a-Lago, alt for å overbevise kineserne om Xis naturgitte globale lederskap. Like lange serier er sendt med fokus på hans militære lederskap, hans kampanje mot korrupsjon, hans klimaengasjement og så videre.

Nylig åpnet også utstillingen «Fem år etter» i det ruvende Beijing Exhibition Centre, der Xi er gjennomgangsfigur og lysende helt i de siste fem års kinesiske historie. The Guardians korrespondent, som har sett showet, forteller at det er ikke mindre enn 24 bilder av Xi bare i avdelingen for militære nyvinninger.

På bokfronten er det tilsvarende stress. Minst 50 bøker av eller om Xi stables opp i bokhandlene. Et verk med den engelske tittelen «The Governance of China» skal angivelig være oversatt til 21 språk og solgt i 6,42 millioner eksemplarer. Den kan foreløpig ikke måle seg med «Maos lille røde», som skal ha solgt i over en milliard på verdensbasis. Men bare vent!