Xi Jinping er sjefen over alle sjefer

All makt på Xi Jinpings hender. Skyldes personkulten frykt eller forfengelighet hos Kinas leder?

Kommentar

I år det 50 år siden avsparket for den vanvittige Kulturrevolusjonen i Kina. Det ble innledningen på en personkult uten sidestykke. Mao Zedong var den selvutnevnte røde ledestjernen. Hymnen «Østen er rød» erstattet den kinesiske nasjonalsangen som ble forbudt. I alle høyttalere på alle offentlige torg og plasser lød det hver morgen «Østen er rød, sola står opp, Kina har fostret en Mao Zedong» osv.

En ny versjon av «Østen er rød» har dukket opp i Kina nå. Der er Maos navn byttet ut med Xi Jinping, Kinas nye «kjerneleder», som han kaller seg. Sinologer over hele verden spør seg nå om det er i ferd med å dannes en ny personkult rundt Xi Jinping. Etter Maos tid har lederskapet i realiteten vært kollektivt i Kina. Nå er president Xi i ferd med å konsentrere både den økonomiske, militære og partimessige makta på egne hender. Samtidig foretar han en utrenskning på to områder - mot korrupte partimedlemmer og mot dissidenter. Slik kvitter han seg med rivaler og meningsmotstandere.

Kultfiguren Xi Jinping har vært tema i flere vestlige medier nylig. Tidsskriftene The Economist og Time har advart mot persondyrkelsen. Det samme har den franske storavisa Le Monde. Nettstedet ChinaFile inviterer hver uke kinaeksperter fra universiteter over hele verden til samtale om gitte temaer. Det later til å være enighet om at persondyrkelsen rundt Xi er i full blomst. Men svarene spriker når det spørres om årsakene. Hva vil egentlig Xi Jinping?

Her er det mye pessimisme ute og går. Jusprofessor Carl Minzner ved Fordham University, ekspert på kinesisk lov og rett, ser på Xis maktsentralisering og mener at denne trenden kan peke i retning av at Xi Jinping selv og hans korrupsjonsjeger Wang Qishan planlegger å bli sittende med makta etter at deres periode utløper. Han peker på at det politiske systemet kannibaliserer seg selv ved at lederne har kvalt ethvert forsøk på reform i fødselen. Derfor må Xi ta i bruk gamle verktøy som politiske utrenskningskampanjer, personkult og en populistisk nasjonalisme som selv en Donald Trump ville misunt ham, mener Minzner.

Historieprofessor Alexander V. Pantsov, Russlandekspert ved Capital University i Columbus, Ohio mener at de økonomiske reformene i Kina før eller seinere vil underminere grunnlaget for det kommunistiske diktaturet, og at bare et autoritært regime basert på stalinisme og maoisme kan forebygge en slik utvikling. Personkult er et velbrukt redskap for å stanse opposisjon, også internt.

To brev har nylig dukket opp i den kinesiske offentligheten, egnet til å sette skrekk i Xi Jinpings maktbastion. Det første er et essay publisert under et pseudonym på nettstedet til Sentralkommisjonen for disiplinær inspeksjon, med den megetsigende tittelen «Ett tusen ja-mennesker kan ikke oppveie én ærlig rådgiver». Basert på historiske eksempler, fra de tidligste dynastier og fram til Mao-æraen, er budskapet klart nok: Lederen må være åpen for avvikende synspunkt.

Det andre brevet begynner slik: «Hallo, kamerat Xi Jinping». Fortsettelsen er ikke like vennlig. Brevet er undertegnet «lojale medlemmer av Kommunistpartiet» - som i klartekst forteller at Xi ikke er egnet til å styre Kina og derfor bør gå av. Unødvendig å si at brevet har forårsaket sensur, heksejakt og arrestasjoner. Sinologene legger mindre vekt på dette brevet enn på det første, fordi man må regne med den type anonym opposisjon i et parti som har 86 millioner medlemmer. Det foruroligende er likevel at det på tre steder i brevet antydes at Xi bør trekke seg av hensyn til sin egen og familiens sikkerhet. Det kan oppfattes som en trussel.

Xi Jinpings prioritet i de første åra som leder har vært å gjenvinne partiets legitimitet etter at befolkningen har sett seg lei på politikeres luksusliv og inkompetanse, mener noen. Jiayang Fan i tidsskriftet The New Yorker peker på at kineserne har ønsket seg en leder med varme og personlighet etter de stive og ukarismatiske kadrene i Hu Jintaos regime. Personkulten rundt etterfølgeren Xi Jinping og hans kone Peng Liyuan kan rett og slett være en moderne PR-kampanje, mener hun. Her får hun støtte av den Kinabaserte bloggeren Jude Blanchette som antyder at personkulten kan dreie seg om en uproff PR-kampanje, laget av autoritære kommunister som ikke helt behersker virkemidlene.

Og slik fortsetter gjetteleken om det lukkede landet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.