Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Xi og sex og sladder

Mysteriet rundt de forsvunne forleggerne i Hongkong er som en såpeopera med kinesiske særtrekk.

SAVNET: Forleggeren Lee Bo og fire av hans kolleger er meldt savnet på denne plakaten utenfor en bokhandel i Hongkong. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SAVNET: Forleggeren Lee Bo og fire av hans kolleger er meldt savnet på denne plakaten utenfor en bokhandel i Hongkong. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Saken har selvsagt alvorlige politiske og menneskerettslige undertoner. Ikke desto mindre har den sterke ingredienser av sex, sladder og skandale.

Det handler mest om hva slags bøker foretaket Mighty Current har utgitt. Paraplyforetaket kontrollerer en rekke småforlag som alle har utgitt bøker som er forbudt i Folkerepublikken Kina, men som kan utgis innenfor Hongkongs system med tilnærmet pressefrihet.

Problemet for Kinas kommunistiske lederskap er at disse bøkene smugles inn i Folkerepublikken i stor skala; det dreier seg om typisk kiosklitteratur til salgs på flyplasser og jernbanestasjoner. Besøkende fra Fastlands-Kina tar dem gjerne med seg hjem i bagasjen.

Det dreier seg ikke om subversiv litteratur i seriøs forstand, snarere om udokumentert sladder. Den USA-baserte, kinesiske forfatteren Bei Ling, anslår i New York Times at Mighty Current står bak opptil 60 prosent av utgivelsene i denne sjangeren.

Bøkene inneholder sprengstoff som folk i Vesten vil karakterisere som ufarlige kinaputter, men som i den strengt sensurerte kinesiske medievirkeligheten kan fortone seg som dynamitt. Innholdet rammer det kommunistiske lederskapet bokstavelig talt under beltestedet. I tillegg til påstander om utbredt korrupsjon, «avsløres» det vidt og bredt om ledernes hemmelige elskerinner og sidesprang.

At Mao Zedong i sin tid brukte unge kvinner til å rengjøre egne edlere kroppsdeler, er kjent fra memoarene til hans livlege. Men Mighty Current-bøkene er mer aktuelle. Kjente partitopper og - ledere som Bo Xilai og Jiang Zemin har fått sitt uverifiserbare privatliv brettet ut her. Bei Ling ramser opp ferske titler som «De kinesiske kommunistledernes utenlandske elskerinner», «Hemmelighetene til de kinesiske kommunistledernes fruer» og «Kvinnene til Shanghai-gjengen», altså i kretsen rundt Jiang Zemin.

Flere bøker om Kinas nåværende leder Xi Jinping er også utgitt. Bransjefolk i Hongkong knytter Mighty Current-forleggernes forsvinning til en planlagt utgivelse med arbeidstittelen «Xi Jinpings elskerinner». Boka skal angivelig spenne over perioden 1985-2002, altså godt innenfor Xi Jinpings nåværende ekteskap. Professor Willy Wo-lap Lam ved Hongkongs kinesiske universitet hevder at de kinesiske myndighetene tidlig i 2015 fattet et hemmelig vedtak om å «utrydde eller bringe til taushet» slike useriøse forlag.

Forleggerne har gitt livstegn fra seg til sine familier. Spekulasjonene går i retning av at de er kidnappet eller holdt igjen i Folkerepublikken, for at kinesiske myndigheter skal oppspore deres kilder. Uansett bærer aksjonen preg av at Hongkongs frihet under ordningen «ett land, to systemer» er i ferd med å forvitre. Ingen må være i tvil om hvem som har makta i Kinas interessesfære.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media