Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Xi-sportens vogge sto i Kina

Norge er ikke verdens eldste skinasjon lenger.

UTEN SKI PÅ BEINA OG KLÆR PÅ KROPPEN: Skisport er i ferd med å ta av blant unge kinesere, som dette paret på et skisted utenfor Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix
UTEN SKI PÅ BEINA OG KLÆR PÅ KROPPEN: Skisport er i ferd med å ta av blant unge kinesere, som dette paret på et skisted utenfor Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

–Det haster for kineserne å komme i gang, sa IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet om skiavtalen mellom Norge og Kina som skal hente norske trenere til Kina for å utvikle skisporten foran vinter-OL i Beijing i 2022. President Xi Jinping har som uttalt mål at 300 millioner kinesere skal ha ski på beina innen prestisjearrangementet.

Men de har allerede vært i gang i 10.000 år. Det er 2000 år lenger enn noen annen skinasjon. Skisportens vogge sto sannsynligvis i Altai-fjellene, nord i den kinesiske autonome regionen Xinjiang. Der er det funnet hulemalerier av jegere som jakter bjørn i snøen. Framkomstmiddelet er ski. Kinesiske arkeologer mener at disse funnene er eldre enn andre spor etter skibruk i både Norden og i Russland.

Mye tyder på at kineserne vil bruke disse skiløperne fra steinalderen til PR-formål i forbindelse med sitt vinter-OL. Derfor har avisen New York Times sendt et team til de fjerne fjellstrøkene i Xinjiang. Målet var å finne ut om skisporten er like levende i dag.

Men Xinjiang-regionen syder av konflikter omkring etniske minoriteter. En stor del av befolkningen er muslimske uigurer som mener at deres kulturelle og religiøse identitet er truet av en stadig tørre innflytting av han-kinesere. Myndighetene har reist en jernring rundt deler av regionen av frykt for hjemvendte IS-krigere og lokale jihadister. Flere terroraksjoner har forkommet.

I Altai-fjellene der skisporten har sin vogge er det mongoler og kasakher som er de viktigste minoritetsgruppene. Blant dem er det nå en viss nervøsitet for at han-kineserne skal «stjele» deres kulturelle fortid og kapitalisere på den nye skiinteressen. Det har allerede dukket opp tilbud om snøscooter-turer og ski-kiting. Driftige kinesiske forretningsfolk kan tenkes å utvikle feriebyer med moderne hoteller, skiheiser og flombelyste alpinanlegg.

Det finnes folk i fjellene som fortsatt kan lage treski på gamlemåten, har New York Times erfart. De har truffet kasakher som praktiserer håndverk som er overlevert fra generasjon til generasjon. Det høvler treplanker som er strekkes og formes ved hjelp av kokende vann og utstyres med lærstropper som bindinger. Under skiene blir det strukket hestehud – slik våre dagers ski med feller fungerer. Tradisjonelt ble det brukt én lang skistav, slik vi kjenner det fra illustrasjoner av f.eks. våre egne birkebeinere.

Norges Skiforbund som skal samarbeide med de kinesiske sportsmyndighetene, vil blant annet fokusere på å få den tradisjonelle telemark-sporten inn på OL-programmet. Med arvegodset fra fjellområdene i Xinjiang burde absolutt mye ligge til rette for slik bruk av skihistorien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media