XL-Espen på britisk tv

Norsk kultureksport på britisk fjernsyn. Chris Tarrant heter en programleder på kanalen ITN. Han er tv-stjerne etter å ha ledet et knippe med «Vil du bli millionær»-programmer. Dette har han nå pause fra. Chris, som er gift norsk, viser nå høyde- og lavpunkter fra fjernsynets verden, inkludert Noreg. Han viser både gode og dårlige reklamesnutter, og ditto innslag fra forskjellige underholdningsprogrammer.

  • Mandag kveld var klodens mest seriøse fjernsynskanal, vår lisenshøyhet NRK, viet noen minutter. Og det var ikke Sportsrevyen, veldig viktige «Brennpunkt» eller Knut Olsens «Greatest Hits from Redaction Twentyone» som fikk publikum i salen til å le. Og brekke seg.

Chris satte over til vikinglandet. For å vise som han sa... «en skallet DJ som i sin tid filmet radio og heter Espen Thåresen». Tarrant mente XL-fjernsyn fortalte mye om hvordan vi lever der oppe i nord. Han var spesielt imponert over Espens parkamerat: «His name is Kristopher Shoe.»

Det britene fikk se var herr Shoe sette pastillrekord. Ved å putte i seg cirka 150 Fisherman's Friends.

Videre, norsk samtidsmusikk. Espen på latter og elpiano, Schau-gutten på støvsuger og egen penis. Tarrant mente bidraget burde ha alle muligheter i det som tidligere het Melodi Grand Prix.

  • Vanligvis vises bare korte glimt, men Tarrant var litt hekta, på XL. Negativt eller positivt? Det sa han ikke noe om, men kommentarene var syrlige. Også når Schau drakk en «Sjøshake», dvs. reker, torsk, melkesjokolade etc., live under Quart-festivalen. Da fikk publikum i salen problemer. Bedre ble det ikke da en frossen grevling ble sprengt i lufta. Utenfor Marienlyst. I en fryseboks.

Chris Tarrant avsluttet med å si at XL ble tatt av etter to sesonger, det stemmer vel ikke helt. Men, moro var det å være nordmann i London akkurat den kvelden. Og ikke minst dagene etter. Med britiske middagsgjester, som hadde sett sjøshaken.

  • Nå skal det fortelles: Thoresen og Schau var skoleflinke lilleputter i forhold til det siste innslaget. Fra USA. Her var det en sjefkokke. Hun laget meatloaf bestående av levende mark, jord, kakerlakker og diverse annet snadder. Spist på direkten.

Tarrant lovet ikke flere norske godbiter i neste program. Men vi har tenkt å skrive inn. Be Chris spørre NRK-ledelsen om «Da Capo!» og Vidar Lønn-Arnesen i et opptak. Som aldri tidligere er vist. Vidar synger og rygger rett opp i en vannfontene. Vi veit det eksisterer.