XL-gjengen inn i norgeshistorien

XL-gjengen og Bjørge Lillelien er definitivt blant historiens største radiostjerner. Hvorfor? Hør lydkuttene!

I disse dager lanseres en ny norgeshistorie, denne gang på cd-rom. Ved hjelp av opptak fra NRKs radioarkiv får vi historiske høydepunkter - alt fra da kong Haakon 7. for første gang satte foten på norsk jord, via Norge under okkupasjonen og Kings Bay-ulykken til våre dagers Petre.

Espen Thoresen, Kristopher Schau og resten av XL-gjengen er representert sammen med storheter som Bjørge Lillelien og Rolf Kirkvaag, og det gjør Espen ydmyk:

- Klart jeg er stolt - stolt og ydmyk! Men hvis det skal skrives en ny historie om 50 år, er jeg ikke sikker på om vi i XL er med. Men Lillelien og de andre store gutta er i hvert fall med, sier Kristopher til Dagbladet :på nettet.

Historiske øyeblikk

Norges 2-1-seier over fotballgiganten England i 1981 er rangert som et fotballhistoriens 50 største øyeblikk. Bjørge Lilleliens legendariske kommentar er en av høydepunktene på cd-romen.

Et annet øyeblikk er Espens Thoresens filosoferinger over flymat.

- Det begynte med at jeg kom med fly fra Trondheim dagen før. Da takket jeg nei til flymaten. Og så brukte jeg dette i radioinnslaget dagen etter, sier han.

Meningen var å sjarmere:

- Jeg tror alle har en hemmelige fetisj-tanker om flyvertinner. Derfor begynte jeg å si nei takk til mat på flyet, slik at jobben deres skulle bli litt lettere. Slik var det jo enklere å innynde seg hos flyvertinnene, innrømmer Espen.

BLIR HISTORIE: Espen Thoresen og Kristoffer Schau er noen av de største største radiostjernene gjennom tidene.