Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Xperia X1: Ingen iPhone-dreper

Elegant og eksklusiv, men knotete i bruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet-no): Sony Ericsson lager noen av verdens aller beste musikk- og kameratelefoner, men det er en stund siden selskapet var mobilbransjens mest innovative. SE har også manglet en definitiv toppmodell, et svar på iPhone, Blackberry, Nokias N95/96 og HTC Touch.

Etter flere forsinkelser er det Xperia X1 som skal ta posisjonen som «supertelefon» og vise markedet at Sony Ericsson er på offensiven.

Elegant minimalisme

Det første som møter deg, er et elegant, eksklusivt og minmalistisk ytre. X1 er bygget med mye aluminium, i matt svart med en kant av rustfritt stål. Navigasjonsknappene er integrert i underkant av skjermen på en elegant måte.

Det neste du møter, er Sony Ericssons egendesignede «paneler» som kan betjenes med fingrene på den høyoppløste berøringsskjermen. Telefonen leveres med syv ferdiginstalerte paneler, og flere kan lastes ned. Panelene er grensenitt mot ulike funksjoner og funksjonsområder på telefonen. Du kan selv velge hvilke paneler du vil bruke, og tilpasse dem. Noen, som radiopanelet og Google-panelet, fungerer frittstående, mens andre sender deg rett ned i Windows Mobile som ligger og lurer like under overflaten.

Sony Ericsson har også sluppet et utviklergrensenitt (SDK) som kan lastes ned her, slik at hvem som helst kan utvikle nye paneler.

Panelene fungerer bra, men er irriterende trege å skifte mellom. Windows Mobile er derimot lynraskt på X1.

Windows Mobile

PANELER: Sony Ericssons nye toppmodell Xperia X1 er utsyrt med betjeningspaneler som styres med fingrene på den høyoppløste berøringsskjermen. Men like under overflaten lurer Windows Mobile, og da er det fram med pekepennen, skriver Dagbladet.nos anmelder. Foto: SONY ERICSSON
PANELER: Sony Ericssons nye toppmodell Xperia X1 er utsyrt med betjeningspaneler som styres med fingrene på den høyoppløste berøringsskjermen. Men like under overflaten lurer Windows Mobile, og da er det fram med pekepennen, skriver Dagbladet.nos anmelder. Foto: SONY ERICSSON Vis mer

Kombinasjonen av et øvre lag med et iPhone-liknende berøringsmiljø og det underliggende operativsystemet, minner ikke så rent lite om det man finner i HTCs telefoner med berøringsskjerm. Problemet med å ha Windows Mobile på en telefon som dette, er at det et operativsystem som roper «profftelefon» lang vei, med en mengde knøttsmå ikoner og menyer som du i praksis må finne fram den lille pekepennen for å snakke med.

Samtidig har Sony Ericsson gjort det klart at telefonen også henvender seg til yngre, innovative brukere i privatmarkedet.

Noen vil utvilsomt finne det positivt at X1 tilbyr flere ulike navigeringsmetoder. Her er mulig å navigere med fingrene i panelene på berøringsskjermen, med den vesle pennen i menyene til Windows Mobile, med fireveis-tastene, med valg-knappen mellom dem som også fungerer som optisk styrespak eller museflate i minatyr (en genial liten detalj, denne knappen), med QWERTY-tastaturet og med det virtuelle tastaturet på skjermen.

Sony Ericsson presenterer dette som valgfrihet. Jeg opplever det snarere som litt slitsomt å ha så mange navigasjonsmåter å velge mellom, og hadde en god del «hva skjedde nå?»-opplevelser de første dagene, når det plutselig spratt fram Windows-menyer jeg ikke ante hvor kom fra.

Tastatur med irritasjonsmomenter

Det utskyvbare QWERTY-tastaturet i solid aluminium oser kvalitet, og gjør det enklere å skrive mail eller SMS. Men det er ikke uten irritasjonsmomenter. Det mangler fysiske taster for æ, ø og å, og ettersom testtelefonen (og de første eksemplarene til salgs i Norge) har engelskspråklig tastatur og operativsystem, må du jobbe mer enn godt er for å få fram de riktige bokstavene.

Tastaturet er laget slik at det fungerer best med tommeltasting mens du holder telefonen. Problemet er bare at tastene er litt små for tommelbruk. Og prøver du å legge telefonen på bordet for å taste med pekefingrene, opplever du enten at telefonen ligger og vipper fordi tyngdepunktet er feil, eller at den sklir bortover bordet fordi undersiden ikke er utstyrt med anti-sklibelegg (noe Sony Ericsson løste på en utmerket måte allerede på W810i.

Jeg savner også (eller har ikke funnet) snarveier som tar meg raskt til for eksempel mediespilleren. 400 MB internminne er heller ikke all verden. På min testtelefon fulgte det med et 2 GB minnekort.

image: Xperia X1: Ingen iPhone-dreper

Markedets mest høyoppløste skjerm

Andre sider ved denne telefonen er lettere å glede seg over. Den har det meste av teknisk funksjonalitet og tilkoblingsmuligheter, med wifi, super-3G, Edge, firebåndsstøtte, og GPS. Skjermen er ikke ekstremt stor med sine 3.2 tommer, men den er meget god. Oppløsningen på 800 X 480 punkter er det ingen andre telefoner i markedet som matcher - inntil HTC kommer med sin Diamond HD. Her er alle skjermbilder og menyer sylskarpe og lyssterke. Foto og video ser meget bra ut.

En av de mest imponerende funksjonene, og et av relativt få eksempler på virkelig nytenkning, er hvordan skjermen kan brukes i kombinasjon med kameraet. En funksjon som kalles «touch autofokus» lar deg berøre et hvilket som helst objekt du skjer på skjermen, slik at kameraet fokuserer på dette punktet.

Med ytre mål på 110.5 x 52.6 x 17.0 mm er ikke X1 spesielt stor, men den solide og eksklusive konstruksjonen med mye aluminium merkes på vekten på 150 gram. Eksklusiviteten merkes også på prislappen, som anslås til ca. 6000 kroner.

Ikke en iPhone-dreper

For pengene får proffbrukere push epost, og ellers det man forventer fra en Windows Mobile-telefon i det øvre skiktet. Innebygget GPS appellerer både til proffbrukere og de som vil ha en avansert livstilstelefon. Radioen og mediespilleren er av velkjent Sony Ericsson-kvalitet, men ikke noe som gjør dette til en iPhone-dreper.

Den største svakheten er og blir miksen av den litt utenpåklistrede panelnavigasjonen og Windows Mobile. Her går det fram og tilbake mellom flere svært ulike navigasjonsmåter, og en telefon som er avhengig av pekepenn er et dårlig alternativ for alle andre enn proffbrukere trygt plassert ved pulten på jobben.

Derfor betviler jeg at Xperia vil appellere til veldig mange i den yngre målgruppen Sony Ericsson ønsker å nå, ved siden av proffbrukerne. En satsing på en telefon som kunne betjenes med fingrene tvers igjennom, med Googles Android-operativsystem, eller en videreutvikling av Sony Ericssons eget, velprøvde operativsystem på bekostning av en del proff-funksjonalitet, hadde kanskje vært bedre veier å gå.

Kan Xperia X1 gi Sony Ericsson et nytt løft? Jeg har mine tvil. For ett år siden ville dette vært en «wow!-telfon, men utviklingen i mobilindustrien går fort og nådeløst. Under et elegant ytre, en eksklusiv konstruksjon og noen fancy og smarte funksjoner, er Xperia X1 en aldri så liten skuffelse.

PEKEPENN: Menyene i Windows Mobile er knøttsmå, og krever i praksis at du bruker den medfølgende pekepennen. Foto: JAN OMDAHL
QWERTY: Tastaturet gjør det enklere å tekste og sende mail, men er ikke uten irritasjonsmomenter. Foto: JAN OMDAHL
<B>ELEGANT: X1 er en elegant, eksklusiv telefon i minimalistisk design. Foto: SONY ERICSSON

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!