Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

XTC

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

XTC var en av de mange engelske gruppene som dukket opp med punken - uten å egentlig tilhøre punkmiljøet hverken musikalsk eller holdningsmessig. Gruppa kom fra Swindon i nærheten av London, og ble startet i 1977. Opprinnelig besto den av Andy Partridge (sang/gitar), Barry Andrews (keyboards), Colin Moulding (sang/bass) og Terry Chambers (trommer).

Debutalbumet «White Music» (1978) inneholdt energisk popmusikk, helt i tråd med gjeldende trender. Det samme gjaldt oppfølgeren «Go 2» (1978). Etter den ble Andrews erstattet av Dave Gregory (gitar). Albumet «Black Sea» (1980) ble en stor suksess, med hitsingler som «Sgt Rock» og «Towers Of London».

Det ambisiøse dobbeltalbumet «English Settlement» (1982) ble også en stor suksess, men fra da av dabbet publikums kjøpelyst av. Men det forhindret ikke gruppa i å lage ypperlige album, høydepunktet er kanskje «Oranges And Lemons» (1989). En langvarig krangel med plateselskapet Virgin førte til at det ble satt en stopper for flere XTC-plater etter «Nonsuch» i 1992. Men i 1998 ble striden løst, XTC - nå bare Partridge og Moulding - skrev ny platekontrakt, og ga i år ut kritikerroste «Apple Venus Volume 1». «Volume 2» skal komme seinere i 1999.

XTC har alltid vært en kritikerfavoritt, og Andy Partridge regnes av mange som en av de beste engelske låtskriverne, helt på høyde med f.eks. Ray Davies og Elvis Costello.