Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

XXL-forfattere med tidsnød?

2010 ble mastodontenes år.

TJUKK BOK: Hilary Mantels siste bok er svært god, mener Dagblad-anmelder Cathrine Krøger. Men den er også et eksempel på en tendens for bokåret 2010; at bøkene blir tjukkere og tjukkere.  Foto: SCANPIX /REUTERS/Luke MacGregor
TJUKK BOK: Hilary Mantels siste bok er svært god, mener Dagblad-anmelder Cathrine Krøger. Men den er også et eksempel på en tendens for bokåret 2010; at bøkene blir tjukkere og tjukkere. Foto: SCANPIX /REUTERS/Luke MacGregor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2010 var et særdeles vanskelig bokår ifølge kremmerne. Leserne kjøper bøker etter kjente navn, og her var det karrig i år.

Riktignok kom Henrik Langeland med «Verdensmestrene», men etter sommerens ekstreme promoveringskjør, måtte boka bli en mild skuffelse.  

Langelands første bind av den planlagte åttitallskrøniken, er symptomatisk for et helt spesielt fenomen dette året: Trilogiviruset, som ofte eser ut i kvartetter.  Der er det mye bra. Carl Frode Tillers «Innsirkling II», Tove Nilsens drabantbyavslutning «Nede i himmelen», Einar O. Risas tredje bind av Stavangerkvartetten om Kanne & Søn, og Toril Brekkes avslutning på trilogien om Amerikautvandringen.  

Hvert bokår byr på minst en overraskelse. Ved siden av Beate Grimsruds sjelsettende "En dåre fri", ble det Gaute Heivoll. "Før jeg brenner ned" handler om jakten på en pyroman som herjet i Heivolls hjembygd det året han ble født. Den er based on a true story, og tekker vår tids lengsel etter sannhet. Den sannheten har Knausgård urettmessig fått patent på. Spørsmålet er bare om det ligger så mye sannhet i et forfatteridentisk jeg.

OSLO, 26.08.2010: Aschehougs hagefest. Carl Frode Tiller.
Foto: Anders Grønneberg
OSLO, 26.08.2010: Aschehougs hagefest. Carl Frode Tiller. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Heivolls roman er også en slags krim, en sjanger som er i ferd med å kuppe det skjønnlitterære markedet.

Ved siden av sakprosaen, som haler innpå. Der er det misnøye. Brageprisnominasjonene viste kun lette journalistiske dokumentarer. Det falt muligens Bjørneboe-biograf, professor Tore Rem, tungt for brystet.

Det finnes gode bøker også utenfor lille Norge. Blant annet Jonathan Frantzens muligens litt hypede «Frihet», og Hilary Mantels romanbiografi om Thomas Cromwell og Henrik VIII. Også den første del av noe som muligens blir en kvartett. (Hun har kun dekket to av konene, Henrik hadde som kjent åtte.)

Mantels bok er god og tjukk, og viser et annet påtrengende fenomen dette året. Bøker som eser ut i xxl-størrelser. Det blir mye bok for penga, men det er et mareritt for oss kritikere. Og er det nå egentlig slik at forfatterne gjør seg mer flid når de skriver disse mastodontene, og at bøkene blir så mye bedre? Her er det fristende å sitere franskmannen Blaise Pascal. Om han hadde hatt mer tid, sa han, så hadde han skrevet langt tynnere bøker. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!