Det er viktig at en by har lange siktlinjer. Rommet foran høyblokka bør være åpen og litt storslagen og ha god plass for opptog og demonstrasjoner ol.
Før Y-blokka ble reist, kunne man fra krysset Grensen/ Akersgata skue de klassiske bygningene Trefoldighetskirken og Deichmanske Bibliotek og lenger opp i gata også Svenska Margaretakyrkan til høyre.
Er det noen bygninger som er bevaringsverdige, er det slike. De er også miljøskapende i alle byer. Denne sikten er nå ganske beskåret pga Y-blokka og noen viltvoksende trær.
Sikten har også blitt beskåret i løpet av 80- og 90-tallet ved at VG-huset og R5 i regjeringskvartalet har est ut i Akersgata.
Undertegnede var i 1965 ansatt hos siv.ing Sverre Jystad AS som hadde styrkeberegningsoppdraget for Y-blokka.
RIB som det forkortes til, er arkitektens lydige hjelper med å få konstruksjonene til å stå og har liten innflytelse på bygningers form. Y-en var komplisert både å målsette med datidens regnestav og å forskale før en komplisert støpeprosess med singel, og var følgelig kostbar.
Jeg husker fra den gang hvor leit vi syntes det var at y-ens ene arm svingte uanstendig nær Deichmanske bibliotek. Likeledes krumspringet med å sikre brannstasjonen levelige vilkår for sine stiger med hullet i lokket.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger