Tirsdag holdt aksjonister som vil bevare den Picasso-utsmykkede Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo, ring rundt bygget. Onsdag skal reguleringsplanen for kvartalet vedtas i bystyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tirsdag holdt aksjonister som vil bevare den Picasso-utsmykkede Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo, ring rundt bygget. Onsdag skal reguleringsplanen for kvartalet vedtas i bystyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Y-blokka:

Y-blokkas skjebne nærmer seg

Tirsdag holdt aksjonister som vil bevare den Picasso-utsmykkede Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo, ring rundt bygget. Onsdag skal reguleringsplanen for kvartalet vedtas i bystyret.

Regjeringen vil rive bygget og viser til hensynet til sikkerhet, mens Riksantikvaren foreslår at bare en del av blokka rives slik at man får en C-blokk.

– Vi har foreslått et alternativ, og det er å bygge om Y-blokka til det vi kaller en C-blokk. Det vil si at den fløyen som vender opp mot Deichmanske bibliotek rives, og at man får en bygning som ligger langs ring 1, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran i kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren til NRK.

Vedtaket i bystyret vil veie tungt for reguleringen som blir gjort av staten og Kommunaldepartementet. Mandag 13. juni sendte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) planprogrammet for det nye regjeringskvartalet over til Statsbygg.

I følgebrevet slår Sanner fast at han ikke vil følge innspillene fra blant andre Riksantikvaren om å se på løsninger der Y-blokka kan bevares.

– I planprogrammet er OBOS-kvartalet tatt ut av reguleringsplanen og regjeringsbygget R5 tatt inn. Men Riksantikvarens høringsinnspill om å se på løsninger der Y-blokka bevares, blir ikke tatt med videre, heter det i brevet.

Utsmykningen av Y-blokka strekker seg tilbake til 1957 da Pablo Picasso og Carl Nesjar traff hverandre i Cannes. Picasso tegnet bildene som Nesjar sandblåste opp i stort format i naturbetong på bygget. (©NTB)