SAMMENLIGNING: Den danske dikteren Yahya Hassan sammenligner seg med den terrormistenkte dansken, i et intervju med Politiken. Foto: Lars Eivind Bones
SAMMENLIGNING: Den danske dikteren Yahya Hassan sammenligner seg med den terrormistenkte dansken, i et intervju med Politiken. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Yahya Hassan forstår terrormistenkt danske

- Han var fanget på bunnen av samfunnet, sånn som meg.

Yahya Hassan identifiserer seg med gjerningsmannen fra København.

- Selvfølgelig skal man nedkjempe en idiot som ham. Men jeg forstår ham, sier den danske dikteren.

Hassan (19) er i likhet med terrormistenkte Omar El-Hussein (22), som sist søndag ble drept i en skuddveksling med politiet, sønn av foreldre med palestinsk opprinnelse. Begge vokste dessuten opp i sosialt belastede boligstrøk i Danmark.

- Fanget på bunnen av samfunnet
Den kjente danske dikteren lister selv opp flere andre likheter i et intervju med avisa Politiken.

- Han var fanget på bunnen av samfunnet, sånn som meg. Han var indignert over den palestinske situasjonen og forvirret over høyredreiningen i Europa, sier Yahya Hassan.

Fellestrekkene med 22-åringen som er mistenkt for å ha drept to og såret fem i angrepene i København forrige helg, stopper ikke der.

 
- Jeg var heldig
- Han har stukket noen ned. Jeg har stukket noen ned. Han har vært i voldelige klammerier. Jeg har vært i voldelige klammerier, sier dikteren.

Yahya Hassan ble landskjent i Danmark i 2013 da han ga ut sin første diktsamling, der han blant annet kritiserer islam.

- Han tapte boksekampen sin og fortsatte med automatvåpen. Jeg var så heldig at jeg ble utgitt. Jeg sier ikke at jeg ellers hadde endt som terrorist, men jeg hadde vært fastlåst i noen av de samme omgivelsene, sier Hassan.

(NTB)