LITEN, MEN STOR: Yayoi Kusama ruver ikke i landskapet, men kunsten hennes gjør det. Den   snart 87-år gamle japanske kvinnen regnes som en av kunstverdens største, mest produktive og i perioder mest omstridte kunstner. Ofte figurerer hun i sine egne verk, som her i «Yayoi Kusama-portrett». Foto: Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner
LITEN, MEN STOR: Yayoi Kusama ruver ikke i landskapet, men kunsten hennes gjør det. Den snart 87-år gamle japanske kvinnen regnes som en av kunstverdens største, mest produktive og i perioder mest omstridte kunstner. Ofte figurerer hun i sine egne verk, som her i «Yayoi Kusama-portrett». Foto: Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David ZwirnerVis mer

Yayois mor brukte vold for å hindre henne i å bli kunstner

Angst, tvangslidelser og polkadotter. Møt den store Yayoi Kusama (86).

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Utallige stoffpeniser som vokser ut av sofaer og stoler. Nakenstunt og orgier. Mønstre som repeteres i det uendelige. Og prikker. Veldig mange prikker. Dette er noen av ingrediensene som har gjort Yayoi Kusama til en av kunstverdenens største navn.

I morgen åpner en stor retrospektiv utstilling med den japanske kunstnerens arbeider på Henie Onstad Kunstsenter. Der vises verker fra en lang og mangslungen karriere som spenner over 70 år med en massiv produksjon av malerier, tegninger, collager, skulpturer, installasjoner, happenings, litteratur, poesi, film, mote og design.

Polkaprikkene, som har blitt Kusamas varemerke, opptrer i flere av sjangrene, og har fulgt henne som uroelementer siden hun var barn. I et stadig økende antall har de tvunget seg på - utover lerretene, til tak og vegger, klær og kropper - for å ende opp i det Kusama kaller selvutslettelse.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn