Ydmyk Corea med prestasjonsangst

LOS ANGELES (Dagbladet): Det er en spent, forventningsfull og ydmyk Chick Corea (59) som lander i Trondheim i kveld. Jazzpianisten gleder seg til norgesturneen med Trondheim Jazzorkester, men tar det ikke for gitt at de kan gjenta suksessen fra jazzfestivalen i Molde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg vil bli like overrasket som de andre musikerne - og publikum - over hva som vil skje når vi møtes på scenen igjen. Vi vil ikke forsøke å gjenta suksessen fra festivalen i Molde. Men vi skal gjøre vårt beste til å få liv og energi inn i dette. Jeg vet uansett at dette blir morsomt. Jeg gleder meg, sier Chick Corea til Dagbladet.

Det eneste han er litt reservert til før han kommer til Norge for første gang på vinterstid, er den barske vinteren han har hørt rykter om.

Han beroliges når han hører at den stort sett ikke byr på mer bitende kulde enn Boston, hvor han selv vokste opp.

I historiebøkene

Dagbladet møter legenden på jazzklubben Catelina Bar & Grill i Hollywood før norgesturneen, ikke langt unna der Corea har bodd over 20 år av sitt liv. Behov for miljøforandring og scientologistudier førte ham imidlertid til Florida.

Turnélista

 • Her turnerer Chick Corea sammen med Trondheim Jazz Orkester:
  3.2.: Trondheim (Olavshallen)

  4.2.: Bodø kulturhus

  6.2.: Tromsø kulturhus

  7.2.: Harstad kulturhus

  9.2.: Skien (Ibsenhuset)

  10.2.: Stavanger konserthus

  11.2.: Oslo konserthus

  12.2.: Lillehammer (Kulturhuset Banken)

Denne kvelden skal han spille sammen med sin trio i sitt gamle «nabolag». Deretter varmer han opp med flere solokonserter i Europa før turneen med åtte stopp rundt om i Norge med Trondheim Jazzorkester.

Igjen er det arrangementene til musikalsk leder i Trondheim Jazzorkester, Erlend Skomsvoll, av deler av Coreas massive materiale som er rammen rundt det musikalske som måtte komme fra scenen. Akkurat som det var under mirakelmøtet under fjorsommerens jazzfestival i Molde.

Dagbladets anmelder Terje Mosnes slo fast at den konserten «braker inn på Molde-historiens øverste hylle, sammen med Miles Davis' 84-seanse og Jan Garbareks 90-åpenbaring».

Gode norgesminner

Chick Corea har bare gode minner når han ser tilbake på jazzfestivalen i Molde. Han skryter av hvor varmt han ble behandlet av så vel publikum som arrangører - og medmusikere. Hans musikalske høydepunkt var hans eget scenemøte med Trondheim Jazzorkester.

- Er du overrasket over at det fungerte så bra mellom dere?

- Nei - og ja. Nei, fordi jeg lenge har visst at musikk er et internasjonalt språk. Uansett hvilken kulturell bakgrunn du måtte ha, så forener musikken. Spesielt kreativ musikk, som jazz. Ja, fordi vi ikke kjente hverandre, og hadde en umiddelbar fin stemning mellom oss. Jeg hadde aldri før gjort noe liknende. Sånn sett var resultatet overraskende.

Corea har vært scientolog siden 1968. Selv kaller han det en «filosofi», som ikke handler om dogmatiske prinsipper, men om å se og observere seg selv og andre.

- Livet er her for å bli nytt og elsket. Det er et puslespill. Vi må finne ut hvordan vi kan komme herfra og over gata uten å bli drept for mange ganger. Det er det det handler om.

<B>TURNÉKLAR:</B> - Vi legger til, trekker fra - og improviserer. Jeg vet det blir morsomt, sier Chick Corea, som i kveld kommer til Trondheim for å gjøre noen små forberedelser før turnéstart lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer