Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Yingluck skal siktes for ris-korrupsjon

Idet politiet for alvor forsøker å rydde bort demonstrantene i Bangkok vil Thailands kommisjon mot korrupsjon sikte statsminister Yingluck Shinawatra for tjenesteforsømmelse.

OPPTRAPPING: En thailandsk politimann sikter med et gevær med gummikuler mens medisinsk personale bærer bort en såret under sammenstøtene i Bangkok tirsdag. Politiet forsøkte å rydde bort demonstranter fra offentlige bygninger. Foto: AP / Scanpix / Apichart Weerawong
OPPTRAPPING: En thailandsk politimann sikter med et gevær med gummikuler mens medisinsk personale bærer bort en såret under sammenstøtene i Bangkok tirsdag. Politiet forsøkte å rydde bort demonstranter fra offentlige bygninger. Foto: AP / Scanpix / Apichart Weerawong Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siktelsen mot statsministeren dreier seg om statlige oppkjøp av ris. Før valget i 2011 lovte Yingluck Shinawatra å kjøpe bøndenes risavlinger til mer enn markedspris. I de siste to åra har staten kjøpt ris for opp mot 50 prosent høyere pris enn den som gjelder på verdensmarkedet. Motstanderne av Yingluck har tidligere kalt denne og andre former for landbruksstøtte for «å kjøpe stemmer».

Mens oppkjøpene av ris har ledet til korrupsjon og sløsing med offentlige penger har kritikere fra mange hold advart. Og statsministeren har hatt vansker med å finne penger til oppkjøpene.  Bøndene har ikke fått betaling for sin grøde, og dette har vakt harme blant hennes kjernevelgere. Derfor er dette politisk mer alvorlig for henne enn de demonstrasjonene fra såkalte «gulskjortene», som fra november har pågått i hovedstaden Bangkok.

- Selv om mange har advart henne om korrupsjon i programmet, fortsatte hun med det. Det viser hennes vilje til å påføre staten tap. Derfor er vi enstemmige i vår beslutning om å sikte henne, sier Vicha Mahakhun i den nasjonale kommisjonen mot korrupsjon.

Yingluck leder ris-komiteen i landet. Nå siktes hun for tjenesteforsømmelse fordi hun ikke har grepet inn. Hun er innkalt for å få seg forelagt siktelsen 27. februar, opplyser kommisjonen. Dette kan i ytterste fall lede til en tiltale og en dom hvor hun fradømmes sitt embete, meldes det.

Yingluck og partiet Pheu Thai vant valget i 2011 klart, med bred støtte fra bøndene i nord og nordøst. Etter uker med demonstrasjoner i Bangkok og krav om at hun må gå av fra «gulskjortene» skrev hun ut nyvalg 2. februar, som hun fra alle hold var ventet å vinne.

De gule oppfordret til valgskulk og Demokratpartiet, det største i opposisjonen, deltok ikke.  Demonstrantene hindret valget ved omtrent ti prosent av stemmestedene. Der må valget gå om igjen før noen ny regjering kan dannes. Og risbøndene kan heller ikke få betaling før parlamentet sitter sammen.

De gule, som ledes av monarkister og består av eliten i Bangkok, middelklassen der og folk sørfra, har med alle slags midler forsøkt å tvinge statsministeren til å gå av. De vil innsette et «folkeråd» som regjering, som ikke skal velges av folket, men utpekes (av noen som ikke er avklart ennå) og bestå av «anstendige folk». De avviser valg, ettersom de har tapt seks valg på rad for «rødskjortene», som støtter Yingluck.

Tre mennesker ble drept og mange såret da politiet tirsdag forsøkte å rydde bort demonstranter som har stengt av offentlige bygninger i Bangkok. Hittil har politiet unngått å bruke makt mot demonstrantene, for å roe ned spenningene. Om lag hundre demonstranter ble pågrepet av politiet.

Men de gule lover å fortsette til de har avsatt Yingluck. De kaller henne for ei nikkedokke for broren, Thaksin Shinawatra. Han var statsminister til han ble avsatt i et militært kupp i 2006. De gule vil utrydde hele «Thaksin-regimet», som de kaller det. Men det klarer de tydeligvis ikke gjennom et valg. Nå kan det være de kan få uventet hjelp fra rismarkene nord i landet.

Thaksin ble dømt til to års fengsel for maktmisbruk og korrupsjon to år etter kuppet mot ham. Han var da i utlandet, hvor han har holdt seg til i dag. Motstanderne mener han fjernstyrer landet fra utlandet.

Hele Norges coronakart