KRITIKERROST FORFATTER:  Kinesisk-amerikanske Yiyun Li avbildet under Kinesisk Uke på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
KRITIKERROST FORFATTER: Kinesisk-amerikanske Yiyun Li avbildet under Kinesisk Uke på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

Yiyun Li skriver om ensomheten i det moderne Kina

Fornuft og følelser.

Les intervju med Yiyun Li her.

ANMELDELSE: I novellesamlingen «Skinnende gull, glitrende smaragd» skriver kinesisk-amerikanske Yiyun Li om Kina i det 21. århundret. Historiene dreier seg om møter mellom Østen og Vesten, mellom tradisjon og modernitet og mellom fortid og framtid.

Aller tydeligst kommer dette fram i novellen «Fanget» som handler om et kinesisk par som har emigrert til USA for å gi datteren et godt liv og en bedre utdannelse.

Når datteren dør i en bilulykke bestemmer paret seg for å finne en kinesisk surrogatmor, så de kan skaffe seg et nytt barn. Slik havner de på den kinesiske landsbygda, for det mannen kaller «å kjøpe en tjeneste».

Tidens gang
Yiyun Li er spesielt var for å skrive om tiden.

I den fine, lange åpningsnovellen «Godhet» følger vi etter hvert tre tidslinjer parallelt; overgangene kan til tider være glidende og historiene er fortalt sensibelt, lavmælt og avdekker hvordan mennesker krysser hverandre og siden lever sine egne liv.

På mange måter er det selve tidens gang som åpenbarer seg i «Skinnende gull, glitrende smaragd», og med tidens gang også alt det som har foregått og foregår i en knippe menneskers liv; politisk knebling, arrangerte ekteskap, adopsjon, selvmord, forbudte følelser og undertrykt begjær.

Ensomheten
Dermed kan vi lese om hvordan et diktatur griper inn og isolerer et menneske fra samfunnet, slik tilfellet er med faren til lærer Fei i novellen «En mann som ham», men også hvordan man kan forbli ensom i møte med friheten i USA, slik Hanfeng opplever i tittelnovellen «Skinnende gull, glitrende smaragd», før han reiser tilbake til sin mor i Kina og på underlig vis finner et samhold:

Yiyun Li skriver om ensomheten i det moderne Kina

«De var ensomme og triste mennesker, alle tre, og kom ikke til å gjøre hverandre noe mindre triste, men de kunne, med største forsiktighet, skape seg en verden med rom for den ensomheten de levde i.»

Fornuft og følelser
I en annen fin novelle, «Husbrann», gjør en gruppe aldrende kvinner seg bemerket med et privat etterforskningsbyrå for å avsløre utro ektemenn, og i lokalavisen blir de omtalt som «Merkverdige mennesker i en makeløs tid».

Som gruppe opererer de som «moralpoliti», men det viser seg samtidig at hver og en har sine følelser i sving.

Visst er menneskene vi møter i Yiyun Lis novellesamling ensomme skikkelser, fanget mellom fornuft og følelser, men de er ikke så rent lite merkverdige også, i en makeløs tid.