Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Stories From Norway»

Ylvis om USA-drømmen som brast:
- Det dårligste vi noen gang har laget

Prosjektet som aldri ble noe av.

USA-DRØMMEN: Etter monsterhiten «The Fox» åpnet mange dører seg for Ylvis-brødrene Bård og Vegard Ylvisåker. Men noen stor karriere i USA ble det ikke. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med kombinasjonen syndig fengende melodi, absurd musikkvideo og spørsmålet «Hvilken lyd lager egentlig reven?», ble Bård (35) og Vegard Ylvisåker (38) en internasjonal snakkis i 2013.

INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: «The Fox» gikk sin seiersgang på Youtube i 2013. Video: TVNorgeVis mer Vis mer Vis mer

Hiten «The Fox (What Does The Fox Say)» nådde flere hundre millioner avspillinger på Youtube, klatret på hitlista Billboard, og utløste invitasjoner fra store amerikanske TV-programmer som «The Ellen DeGeneres Show» og «Today Show».

Alt lå tilsynelatende til rette for at bergensbrødrene kunne bygge videre på en karriere i utlandet. Slik ble det imidlertid ikke, selv om flere dører sto åpne - blant annet i USA. I fredagens «Skavlan» forteller de hvorfor.

Levde drømmen

- Vi fikk et tilbud fra et stort studio som ville satse på oss, og putte penger i et prosjekt. Vi dro over til Los Angeles og jobbet fram en idé som vi ville lage, sier Bård Ylvisåker til programleder Fredrik Skavlan.

Samarbeidet gikk ikke helt knirkefritt. Ylvisåker forteller at studioet involverte flere skribenter og produsenter i prosjektet, og at produktet ble vannet ut. Brødrene beskriver likevel tida i USA som super.

- Vi levde «Californication»- og «Entourage»-drømmen i LA, og skrev på laptopen vår. Men det ble det dårligste vi noen gang har laget, tror jeg.

PÅ TALKSHOW: Se hvordan det gikk da Ylvis-brødrene gjestet «Late Night with Jimmy Fallon» i oktober 2013. Video: NBC / Late Night with Jimmy Fallon Vis mer Vis mer

Dro hjem

Til tross for at brødrene ikke var fornøyde med produktet, innrømmer de - noe motvillig - overfor Skavlan at det ble laget en pilotepisode for et nytt program, noe studioet «brukte veldig masse penger på».

Men piloten ble aldri helt ferdig.

- Vi dro etter hvert hjem til Norge. «The Fox» ble laget i Norge - hvorfor er vi i LA? Det er varmt her, men det er jo mye lettere å jobbe hjemmefra. Og da ringte Comedy Central og sa: «Det mangler litt på piloten. Kan dere komme over så vi kan gjøre den ferdig?» «Nei.» Så dro vi aldri tilbake, og derfor ble det ingenting av.

Comedy Central står bak programmer som «South Park», «Inside Amy Schumer» og «The Daily Show With Trevor Noah».

TV-aktuelle i Norge

Da Dagbladet møtte Ylvis i 2015, åpnet de opp om tilbudene fra USA. Samtidig var de tydelige på at det skulle mye til for å lokke dem bort fra Norge og TVNorge.

- Her får vi en fin pott penger til å lage programmet slik vi vil ha det. Det betyr mye. I USA er det alltid 70 andre mennesker som skal ha et ord med i laget. Det blir så mye styr der, sa Bård Ylvisåker.

Brødrene samarbeider fortsatt med TVNorge, og er aktuelle med et helt nytt program. «Stories from Norway» har premiere mandag 19. februar, og gjør brødrene til pionerer innenfor TV-sjangeren «undersøkende musikal».

Hver episode er en frittstående musikal som tar for seg en sak fra virkeligheten, deriblant Justin Biebers norgesbesøk og stupetårnet på Hamar.

- Vi har forsøkt å velge saker og hendelser som sier noe om Norge, men vi har gjort det vår måte, har Vegard Ylvisåker sagt om programmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!